Avto
31 ogledov

Investicija v dizla se povrne v treh do petih letih

Ford focus Gregor Prebil
Kupci avtomobilov v ZDA niso znani kot pristaši dizelskih pogonskih motorjev. Poleg nizkih cen bencina jih od nakupa dizelskih vozil odvrača tudi višja nakupna cena. Raziskava kaže, da se višji denarni vložek ob nakupu dizelskega avtomobila Američanu povrne v treh do petih letih.

Na Univerzi v Michiganu so objavili rezultate raziskave, ki je pokazala na to, kar v Evropi vemo že dolgo časa. Nakup dizelskega avtomobila se izplača voznikom, ki na leto prevozijo večje število kilometrov. Ameriški raziskovalci ugotavljajo, da z lastništvom dizelskega vozila na leto ameriški voznik privarčuje med 1.850 in 6.500 evri.

Konkretno, lastnik volkswagnove jette bi z izbiro dizelskega agregata privarčeval 2.950 evrov, VW golfa 4.600 evrov, mercedes-benza razreda E 3.850 evrov, mercedes-benza GL 12.470 evrov, oziroma 7.200 evrov v primeru VW touarega.

Skupen strošek lastništva osnova za izračun

Raziskava je bila narejena s pomočjo podatkov prodaje vozil v letih 2012 in 2013, tako bencinskih, kot dizelskih modelov, potniških modelov, športnih terencev, kot tovornjakov. Avtorji raziskave so predvidevali, da bodo kupci vozil vozili tri do pet let, v svoj izračun pa so vključili še druge faktorje, kot je serivis vozil in registracija, da bi dobili skupni strošek lastništva.

Cene dizelskih modelov so v ZDA višje od cen bencinskih, dražja so tudi popravila, zavarovanje in vzdrževanje. V njihovo prid po podatkih raziskave govori v povprečju za 27 odstotkov nižja poraba goriva in manjša izguba vrednosti. To je bilo dovolj, da je izračun pokazal, da so na daljši rok cenejša izbira.

Raziskavo je financiralo podjetje Robert Bosch LLC, ki je znano po svojih dizelskih sistemih. Nasprotniki trdijo, da želijo s takimi raziskavami popularizirati nakup dizelskih avtomobilov v ZDA.

Komentarjev 3
  • allstarr111 12:19 01.avgust 2015.

    Tole s plinom drži, v USA prodajajo nove avte ki imajo LPG serijsko že kr nekaj let cca 10, tako da bencinar in LPG je zmaga tam, dizl so samo še kamijoni in kombiji osebnih je bore malo. se ne ...prikaži več splača so predragi. Če pa imaš dober posel in zaslućiš letno nad 60-70 pa itak samo bencinar in od 5.9 dalje :)

  • DasAuto 12:17 01.avgust 2015.

    popravilo pri dizlu? že 150000 km le redni servisi + podvozje zaradi naših prečudovitih cest, na kar pa motor ne vpliva.

  • Papaja Popi 11:18 01.avgust 2015.

    Investicija avtoplina v bencinske motorje se izplača že v približno enem letu.Odvisno, koliko se voziš in kateri sistem si dal notri.Potem se voziš še ceneje, kot z dizlom in tudi stroški vzdrževanja so manši , kot pri dizlu, ...prikaži več kjer je popravilo zelodrago.