Slovenija
56 ogledov

Razstava z repliko Aljaževega stolpa

Razstava Alježev stolp Jernej Kogelnik
Osrednji eksponat razstave je replika stolpa, ki ga je izdelala strokovna konservatorsko-restavratorska ekipa muzeja po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je uporabil župnik Jakob Aljaž.

Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa, lahko v nekaterih Tuševih poslovalnicah občudujete potujočo razstavo Aljaževega stolpa – “Ta pleh ima dušo!”

“Osrednji eksponat razstave je replika stolpa, ki ga je izdelala strokovna konservatorsko-restavratorska ekipa muzeja po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je uporabil župnik Jakob Aljaž,” pojasnjujejo v Tušu. Aljaž je 15. aprila 1895 vrh Triglava kupil za en goldinar in še istega leta je nanj postavil stolp, ki danes predstavlja ponos slovenskega naroda. “Kot izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol slovenstva je bil stolp leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena,” dodajajo.

Ponovno obuditi pomen

V sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije v Tušu razstavo predstavljajo z željo spodbujati zanimanje za nacionalne vrednote in tradicijo ter med različnimi generacijami ponovno obuditi pomen tega simbola slovenstva. 

Razstava bo do 21. aprila na ogled v Planetu Tuš Kranj, nato pa si jo bo moč ogledati še v štirih večjih slovenskih krajih. Otvoritev razstave je zaznamoval tudi ustanovitev sklada skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, ki je namenjen ohranitvi Aljaževega stolpa in vzdrževanju planinskih poti do njega.

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik je ob otvoritvi razstave v Kranju izpostavila: “Zavedati se moramo, da je ohranjanje naše kulturne dediščine ključno, če želimo ohraniti slovensko samobitnost. Zapuščina Jakoba Aljaža je imela vselej pomembno mesto v slovenski zgodovini in zavesti Slovencev, zato moramo poskrbeti, da bo njegov duh živel še naprej, v srcih prihodnjih generacij.”

Razstava Alježev stolp | Avtor: Jernej Kogelnik Jernej Kogelnik
“Aljažev stolp trdno in neomajno stoji na vrhu Triglava že krepko več kot stoletje, kar simbolizira tudi trdnost našega naroda. V tem oziru je njegovo ohranjanje izjemnega pomena, saj z njim ohranjamo tudi dušo vseh Slovencev. Restavratorsko-konservatorska problematika je v ospredju že dolgo, saj njegovo trdnost ogrožajo tako vremenski pojavi kot tudi človek,” je ob odprtju razstave izpostavil  Gorazd Lemajič, soavtor razstave in vodja Oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju.

Aljažev stolp je izpostavljen različnim vplivom, ki so tekom zadnjih desetletij odgovorni za številne poškodbe. Zaradi želje po ohranitvi tega najbolj pomembnega simbola slovenske kulturne dediščine se je družba Tuš povezala s Planinsko zvezo Slovenije, ki skrbi za ohranitev stolpa. Z nakupom izbranih, posebej označenih izdelkov slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev vse do konca oktobra bo Tuš, v sodelovanju s kupci, prispeval sredstva vSklad za ohranjanje Aljaževega stolpa ter vzdrževanju poti do njega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.