Svet
84 ogledov

Razstira se ozadje papeževega odstopa

Papež Benedikt XVI. Reuters
Napoved odstopa papeža Benedikta XVI. naj vendarle ne bi bilo takšno presenečenje in so ga mnogi pričakovali že dlje časa. Decembra 2011 so nekateri napovedali, da bo papež "v enem letu mrtev". Te dni prišlo na dan, da se je papež med lanskim obiskom Mehike huje udaril v glavo, pred tremi meseci pa je imel operacijo.

Le še 11 dni bo Benedikt XVI. vrhovni poglavar okoli 1,2 milijarde katolikov po svetu. Zadnjega februarja bo namreč Petrov naslednik na Zemlji odstopil, ta odločitev pa pomeni precedens v moderni zgodovini Cerkve in je zato zgodovinsko dejanje, ki bo gotovo vplivalo tudi na prihodnje papeže.

Nekdanji poglavar anglikancev odločitev pričakoval

Že vse od ponedeljkove Benediktove napovedi se vrstijo ugibanja, zakaj se je odločil za ta korak in ali je res tako "svoboden", kot je to zatrdil v odstopni izjavi. Nekdanji Canterburyjski nadškof in nekdanji prvi mož Anglikanske cerkve Rowan Williams je tako po pisanju današnjega britanskega tiska izjavil, da ga Benediktova napoved sploh ni presenetila, saj mu je 85-letni nemški papež med njunimi zadnjimi srečanji tožil o svoji bolehnosti, poleg tega pa se je vpričo njega spraševal, ali je "še mogoče tako nadaljevati s čisto vestjo".

Rowan Williams in Benedikt XVI. | Avtor: EPA EPA
Znano je, da sta prvaka Anglikanske in Katoliške cerkve imela zelo prijateljske in zaupne odnose, saj ju je povezovalo marsikaj. Tako je Williams dejal, da sta govorila tudi o njegovih lastnih dilemah, ko je pred osmimi leti želel odstopiti kot nadškof. "Delila sva si težave in pritisk najine službe, govorila sva o obljubi, da bova še bolj razmišljala in molila."

V javnost težave z zdravjem

Uradni predstavniki Vatikana so te dni potrdili nekatere navedbe v medijih o nesreči, ki jo je imel Benedikt med obiskom Mehike marca lani. Tako naj bi med nočnim počitkom v njem neznanem okolju v sobi padel in z glavo močno udaril ob umivalnik, tako da je močno krvavel. Prav tako so šele zdaj prvič povedali, da ima Benedikt XVI. že vrsto let vstavljen spodbujevalnik za srce in da so mu pred tremi meseci med rutinsko operacijo zamenjali baterije.

V "tajnosti" prenova prihodnjega bivališča

Kot piše Missoulian.com, naj bi se 85-letni Benedikt prav po turneji po Mehiki in Kubi, ki je bila zanj zelo naporna, odločil, da bo odstopil.

Da vsi v cerkvenem vrhu niso bili tako presenečeni nad Benediktovo odločitvijo, naj bi dokazovala tudi marsikomu v kuriji znana skrivnost, da naj bi že od jeseni po njegovem naročilu potekalo preurejanje nekega rimskega samostana, kamor se bo umaknil s 1. marcem. "Glede na to, da dobro poznam papeža, je bilo nekaj v zraku in se mi je zdela takšna odločitev verjetna," je te dni dejal nadškof Piero Marini, šef ceremoniala pod prejšnjim papežem Janezom Pavlom II. "Zato to ni bil šok."

"V 12 mesecih bo mrtev"

K odločitvi Benedikta naj bi usodno pripomogla lanska afera Vatileaks v zvezi z odtekanjem tajnih dokumentov v javnost, ki so nakazovali na ostra nasprotja in tekmovalnost v rimski kuriji ter med vplivnimi kardinali. Tako je bil eden najbolj odmevnih dokumentov tisti, v katerem so marsikateri prepoznali možno zaroto proti papežu. Objavljen v italijanskem tisku 10. februarja 2012 vsebuje zapis, da je kardinal Paolo Romeo iz Palerma decembra 2011 obvestil kitajske oblasti, da bo Benedikt XVI. v naslednjih 12 mesecih mrtev. Isti dokument je tudi nakazoval, da je Benedikt za svojega naslednika predvidel vplivnega milanskega kardinala Angelo Scolo, ki ga je na to vplivno mesto sam imenoval s prejšnjega mesta nadškofa Benetk.

Tarcisio Bertone in Angelo Scola | Avtor: EPA EPA
Takšni dokumenti naj bi dokazovali hude boje v ozadju ter hkrati nemoč in frustracije papeža, da bi reformiral vrhovne cerkvene ustanove. Benedikt je sicer nanje delno že januarja 2012 odgovoril z imenovanjem 22 novih kardinalov, ob njihovi slovesni umestitvi pa jim zabičal, naj nikar ne hlepijo po slavi in oblasti.

Po pisanju Vjesnika pa je zadnji udarec Benediktu decembra lani prizadejala kardinalska komisija, ki je raziskovala, kdo je v javnost v resnici pošiljal zaupne dokumente. Čeprav so že pred tem na 18 mesecev zapora kaznovali papeževega osebnega majerdoma Paola Gabrielija, pa je komisija nadaljevala delo in pripravila končno poročilo. Kaj je v njem zapisano, javnosti sicer ni znano.

Komentarjev 1
  • Danilo Štampfer 22:33 28.februar 2013.

    POPE IS SEEKING IMMUNITY. The real story behind his resignation and the call for him to leave Rome. ~JoAnneKevin Annett: Breaking News: February 14, 2013Pope Benedict to seek immunity and protection from Italian President Giorgio Napolitano ...prikaži več on February 23 -International Tribunal calls on Napolitano to "not collude in criminality", and announces global campaign to occupy Vatican property and launch human rights inquiry in ItalyMedia Release from The International Tribunal into Crimes of Church and State - BrusselsRome (9 am local time):Pope Benedict, Joseph Ratzinger, has scheduled a meeting with Italian President Giorgio Napolitano for Saturday, February 23 to discuss securing protection and immunity from prosecution from the Italian government, according to Italian media sources.Ratzinger's meeting follows upon the apparent receipt by the Vatican of a diplomatic note from an undisclosed European govern