Slovenija
47 ogledov

Razveljavili odločitev o priporu Noviču

Milko Novič Žurnal24 main
Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.

Ustavno sodišče je ugodilo pritožbi Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka JamnikaRazveljavilo je odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora Noviču in zadevo poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču. To mora odločiti v 24 urah po vročitvi odločbe. V tem času Novič ostaja v priporu.

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic.

Novič je obtožen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Ta je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem. V priporu je tako že od aretacije decembra 2014. Njegovi odvetniki so večkrat poskušali odpraviti pripor, a neuspešno.

Hribernik: To je prva dobljena bitka

Novičev odvetnik Jože Hribernik je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča, s katero je to razveljavilo sklep o Novičevem priporu. Po njegovem gre za prvo dobljeno bitko v 20-mesečnem boju za dokazovanje Novičeve nedolžnosti. Ob tem je dodal, da tožilstvo do zdaj ni predložilo niti enega dokaza, ki bi potrjeval Novičevo krivdo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:51 19.julij 2016.

    Zgodba o Noviću me spominja na zgodbo o tenis copatu Kristjana Kamenika,kateremu še danes po 20 letih ne morejo soditi za umor ,vendar pa je vedno za zapahi ,stalno mu nekaj najdejo da je na toplem . Vse to plačamo davkoplačevalci .

  • izRODEk 16:27 19.julij 2016.

    Rumeno modro, nacizmu in fašizmu naklonjeno ustavno sodišče je rešilo še enega svojega vojščaka...Pahor, hvala ti, ker si mi uničil sedanjost. Zaradi tebe se bo zgodil upor nas tlačanov in bomo take, kot sta ti in Janša, pospravili v kot ...prikaži več za dolgo vrsto let.SF/SN!