Zdravje > Aktualno
134 ogledov

Razvili snov, ki bo nadomestila sončenje

sončenje iStockphoto
Velika pridobitev za preprečevanje raka na koži.

Po desetih letih raziskav so znanstveniki razvili snov, ki posnema sončno svetlobo, kar pomeni, da se za porjavitev kože ne bo treba izpostavljati škodljivim UV žarkom.

Za razliko od samoporjavitvenih krem, ki delujejo površinsko, ta molekula prodre globlje in vpliva na celice, ki se pred UV sevanjem branijo s tvorbo kožnega pigmenta melanina, kar so znanstveniki dokazali na miših.

Dokazali so še, da najnovejše odkritje deluje tudi na ljudi s svetlejšo poltjo, tudi rdečelaske, za katere je znano, da se morajo izogibati soncu. 

Kot navaja BBC, so znanstveniki univerzitetne bolnišnice Massachusetts omenjeno snov razvijali predvsem z namenom preprečevanja nastanka kožnega raka: "Koža je največji organ našega telesa, kjer se lahko razvije rak, najpogosteje pa se to zgodi zaradi izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom," je pojasnil vodilni raziskovalec David Fisher. 

Porjavitev je odvisna od količine in pogostosti nanašanja te na novo odkrite snovi, postopek umetne porjavelosti pa bi trajal nekaj dni, je pojasnil Fisher.

telo, sončenje, plaža | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Že danes obstajajo različne tablete in sončne kreme za pospeševanje proizvodnje melamina, vendar še vedno potrebujejo UV svetlobo. Najnovejša snov, ki jo je treba preizkusiti še na ljudeh, sonca ne potrebuje, znanstveniki pa pravijo, da jo bodo v prihodnosti združili z sončnimi kremami. To bi pomenilo brezskrbno uživanje na soncu, pa še porjaveli bi ob tem. 

"Veliko več raziskav bo še treba, preden bomo videli, ali je ta vrsta tehnologije res varna in deluje na ljudeh, čeprav je vsekakor zanimiva. Obolevnost za rakom na koži samo še narašča, zato so izsledki raziskave zelo dobrodošli," je najnovejše odkritje ameriških kolegov komentiral Matthew Gass iz britanskega združenja dermatologov.

Nenazadnje pa koža izpostavljena UV žarkom zgleda starejša, kar pomeni, da bi snov za katero znanstveniki navajajo, da bo v obliki kreme, veliko pripomogla tudi k ohranjanju mlade in s tem tudi bolj zdrave kože. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.