Svet
12 ogledov

Razvpiti primer izginotja študentov nerešen

mehika EPA
Študenti so protestirali proti korupciji in povezavi lokalnih oblastnikov Mehike z mamilarskimi karteli.

Strokovna skupina Medameriške komisije za človekove pravice je sporočila, da bo zaključila misijo, ki raziskuje izginotje 43 študentov v Mehiki. Mehiška vlada ji namreč ni podaljšala mandata za delo na tleh države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik komisije James Cavallaro je ob napovedi zaključka preiskave v petek izpostavil, da brez soglasja mehiške vlade strokovnjaki ne morejo nadaljevati dela. Odločitev je označil za "vredno globokega obžalovanja".
 

Ostaja nerešen

Neodvisni strokovnjaki so na primeru delali od marca lani, misijo pa bodo končali 30. aprila. Komisija za človekove pravice deluje pod okriljem Organizacije ameriških držav.

Razvpiti primer izginotja študentov, ki so protestirali proti korupciji in povezavi lokalnih oblastnikov Mehike z mamilarskimi karteli, še vedno ni rešen. Doslej so bili obtoženi le lokalni uradniki in policisti, priče pa trdijo, da sta zvezna policista lokalnim dovolila odvoz aretiranih študentov do lokalnega mamilarskega šefa, ki je najverjetneje naročil njihovo "odstranitev".

Strokovnjaki in družine izginulih študentov takšno pojasnilo sicer zavračajo. Mehiškim oblastem, ki vodijo svojo preiskavo primera, namreč ne zaupajo.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:12 16.april 2016.

    Sem pomislil,da gre za Maribor ! Seveda pasivnost in malomeščansko jebivetrstvo v MB je naredilo vse kar so bili pripravljeni storiti.