Šport
42 ogledov

Nesreče, rdeča zastava, zmaga Rosberga

VN Belgije EPA
Velika nagrada Belgije je znova postregla z zanimivo dirko.

Dirka za Veliko nagrado Belgije se je zapletla že v prvem zavoju. Max Verstappen, ki ga je tokrat spremljala nepregledna množica nizozemskih navijačev, z drugega mesta ni startal najboljše, pred njega sta se takoj prebila oba Ferrarija, za vso trojico pa je v prvem zavoju zmanjkalo prostora. Vsi trije so trčili, Sebastiana Vettla je zavrtelo, Verstappen in Kimi Räikkönen pa sta se s težavami prebila do boksov.

Najboljši v kvalifikacijah Nico Rosberg se je razumljivo hitro odpeljal naprej, a ga je ob  odstopu Carlosa Sainza ml., ki mu je razneslo pnevmatiko, zaustavil virtualni varnostni avto, v sedmem krogu pa je po na videz hudi nesreči Kevina Magnussena na stezo prišla tudi prava različica varnostnega avtomobila. Večina dirkačev je ob tem krenila v bokse in zamenjala gume, Fernando Alonso pa se je prebil do četrtega, Lewis Hamilton pa do petega mesta. Zaradi kazni sta slednja sicer startala z 21. in 22. mesta.

Magnussen jo ni huje skupil ob trku v ogrado, vse skupaj se je končalo le s preventivnim pregledom v bolnišnici. V trčenju naj bi si dirkač le lažje poškodoval gleženj. Zaradi razbitin njegovega bolida je sledila rdeča zastava, ki pomeni prekinitev dirke.

Po nekaj minutah se je dirka nadaljevala, v naslednjih krogih pa se je Daniel Ricciardo prebil na drugo mesto pred Nica Hülkenberga, Hamilton pa je na četrtem mestu najprej ugnal Alonsa, nato pa je tudi on opravil s Hülkenbergom in tako zasedel tretjo pozicijo. Britanec je nato moral prvič zaviti na menjavo pnevmatik, ob vrnitvi na stezo pa je padel na deveto mesto, tik za njim je bil Räikkönen.

Po naslednjih postankih se je svetovni prvak zavihtel že na četrto mesto, kasneje pa je še enkrat premagal Hülkenberga. Hamilton je iz kroga v krog beležil hitrejši čas od Rosberga in Ricciarda, s tem pa se je začel približevati Avstralcu, ki je pred tem zanesljivo vozil kot drugouvrščeni. Rosberg je bil daleč spredaj. Britanec kasneje vseeno ni ogrozil Red Bullovega voznika.

Rosberg ima v skupnem seštevku po šesti zmagi v sezoni in 20. v karieri, prvič je slavil v slovitem Spa Francorchampsu, še devet točk zaostanka za moštvenim kolegom Hamiltonom. Ta ima 232 točk, Rosberg 223. Tretji je Ricciardo s 151, četrti pa Vettel s 128 točkami.

"Super, odličen konec tedna. Še posebej me veseli, da sem zmagal na tako zahtevni dirki. V Monzi upam, da bo šlo tako naprej. Tam bo spet malo težje, ker bo Lewis spredaj in ne bo napadal iz ozadja," je po zmagi dejal Rosberg, zadovoljen pa je bil tudi Hamilton, ki je iz slabega začetka konca tedna iztržil največ, kar je lahko. "Zelo zanimiva dirka. Česa takšnega še nisem doživel," je dejal Britanec. "Zahvala gre vsem v ekipi, ki so mi pomagali."

Izidi (44 krogov, 308,052 km):

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)            1:44:51,058
(povp. hitrost: 177,722 km/h)
2. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                + 14,113
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                  27,634
4. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)             35,907
5. Sergio Perez (Meh/Force India)                   40,660
6. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                    45,394
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren)                 59,445
8. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                    1:00,151
9. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                     1:01,109
...

SP skupno (13):

  • Dirkači:
     1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)            232
     2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)             223
     3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)             151
     4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)              128
     5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                 124
     6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)             116
     7. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                  62
     8. Sergio Perez (Meh/Force India)              58
     9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India)        45
    10. Felipe Massa (Bra/Williams)                 38
  • Konstruktorji:
     1. Mercedes          455
     2. Red Bull            275
     3. Ferrari               252
     4. Force India        103
     5. Williams           100
     6. McLaren             48
     7. Toro Rosso         45
     8. Haas                  28
     9. Renault                6
    10. Manor                 1
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.