Zdravje > Prehrana
129 ogledov

Rdeče vino in sedem prepovedanih

vino, rdeče vino, grozdje Žurnal24 main
Dokazano je, da z uživanjem določene prehrane vplivamo na razpoloženje.

Vemo, da stres vpliva na to, koliko pojemo, česar se pogosto ne zavedamo. Recimo, ko pridemo domov po napornem dnevu, polnem stresa in posežemo po visoko kalorični hrani, kot je sladoled, pomfri ali pica.

Manj znano je, da lahko z uživanjem določene prehrane dodatno vplivamo na povišanje stopnje stresa, s katero se soočamo. Nove raziskave so pokazale, da dober izbor hrane vpliva na to, da se ne bomo počutili anksiozne, ampak bolj umirjene.

Portal Eat This je sestavil listo sedmih prehranskih artiklov, ki bi se jim morali izogibati, da razpoloženja ne bi dodatno poslabševali.

1. Pšenični otrobi

zajtrk kosmiči hrana | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Četudi jih priporočajo iz drugih zdravstvenih razlogov, saj vsebujejo veliko vlaknin, so se znašli na črni listi zaradi fitinske kisline, ki nase veže določene minerale, kot so železo, cink in kalcij, in tako vpliva na razpoloženje.

Cink je pomemben za osebe, ki trpijo zaradi tesnobe, saj njegovo pomanjkanje negativno vpliva na anksiozno razpoloženje in depresijo.

Z namakanjem in kuhanjem negativni učinek močno zmanjšamo.

2. Tofu

tofu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Soja morda vsebuje dobre rastlinske proteine, a tudi encime, ki vplivajo na slabšo prebavo ter velike količine bakra, ki neugodno vpliva na razpoloženje. 

3. Kava

instant kava | Avtor: Profimedias Profimedias
Kava je pravo gorivo za ustvarjanje anksioznosti, saj vsebuje veliko kofeina. Tesnobni ljudje se lahko slabo počutijo že ob zelo majhnih količinah kofeina, saj vpliva na slabšo absorbcijo pomembnih vitaminov, kot sta vitamin D in B. Čaji, na primer kamilični, so lahko odlična alternativa za zmanjšanje stresa.

4. Kruh

Kruh | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Kruh je lahko negativno vpliva na razpoloženje zaradi glutena, težava pri polnozrnatem kruhu pa je, da, v kolikor ni narejen iz organsko pridelanih žit, je zaradi pesticidov občutno slabše prehranske vrednosti, hranljive snovi pa so potrebne za stabilizacijo razpoloženja.

5. Juha iz konzerve


Konzerva s hrano | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Svojim klientom vedno priporočam, da se izogibajo pripravljeni hrani," pravi nutricionistka Trudy Scott in dodaja: "Hrana, ki jo kupujete, ne bi smela imeti etikete, če pa jo ima, le ta ne sme izgledati kot kemijski poskus." Bisfenol A (BPA), ki ga najdemo v plastiki ali konzervah, je organska spojina, ki poleg motenj v delovanju endokrinega sistema vpliva tudi na razpoloženje. Nekatere raziskave so pokazale, da se je pri otrocih, ki so zaužili večje količine bisfenola A, pogosteje pojavljala anksioznost.

6. Jabolčni sok

sok | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Za razliko od celih jabolk, vsebuje jabolčni sok velike količine fruktoze, ne pa vlaken za izboljšanje prebave. Rezultat je velika količina sladkorja v krvi, zaradi česar se poveča izločanje stresnega hormona adrenalina. Namesto sadnih sokov raje pijte vodo.


7. Črno vino

vino | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Raziskave so pokazale, da so anksiozni ljudje, ki so težave "zdravili" z alkoholom, četudi le s kozarcem na dan, svoje stanje dolgoročno poslabšali. Alkohol lahko povzroči nespečnost, poveča stopnjo sladkorja v krvi in vpliva na dehidracijo - vse to so stvari, ki se jim morate izogibati, če ne želite dodatno negativno vplivati na razpoloženje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.