Šport
30 ogledov

Topničarji naprej z minimalno zmago

Arsenal, Alexis Sanchez
1/15
EPA
V zadnjem predkolu Lige prvakov sta si poskušata elitno klubsko tekmovanje priigrati tudi Kevin Kampl (Red Bull Salzburg) in Roman Bezjak (Ludogorec). Slednjemu je to na neverjeten način tudi uspelo. Naprej tudi Arsenal, Bayer, Malmö in Athletic Bilbao.

Red Bull Salzburg je na prvi tekmi povsem nadigral Malmö, a si po ogromni napaki v zadnjih trenutkih tekme zagrenil življenje. Švedi so se tako domov vrnili le z zaostankom 1:2, tega pa so na povratnem dvoboju izničili že v 11. minuti. Slovenski sodnik Damir Skomina je sicer sumljivo pokazal na belo točko, ko je v kazenskem prostoru po posredovanju vratarja Pétra Gulácsija padel Magnus Eriksson. Z bele točke je bil natančen Markus Rosenberg. Že v 19. minuti je bil znova švedski junak Eriksson. Ta je s precejšnje razdalje poskusil z volejem, Madžar na vratih Avstrijcev pa je bil slabo postavljen in žoga ga je preletela.

V drugih 45 minutah je Salzburg pritiskal na gol gostiteljev, vendar neuspešno. V 84. minuti so nato Švedi postavilo piko na i k uvrstitvi med elito. Po hitrem protinapadu je še drugič zadel Rosenberg.

Topničarji še 17. leto zapored

Arsenal je bil v prvem polčasu boljši od Bešiktaša, ki ni bil pretirano nevaren za gol gostiteljev. Na drugi strani je Jack Wilshere v deveti minuti lepo prišel skozi turško obrambo, a s kakšnih 14 metrov sprožil mimo vrat. Po izbijanju vratarja Tolge Zengina je žoga že v naslednji minuti prišla do Santija Cazorle, ki pa je bil nekoliko presenečen, njegov strel pa je zgrešil prazna vrata. Kasneje so se Turki uspešno branili do samega zaključka polčasa. Na robu kazenskega prostora sta kombinirala Wilshere in Mesut Özil, Nemec pa je s povratno podajo znova iskal Angleža. A pred njim je v kazenskem prostoru prvi do žoge prišel Alexis Sanchez, ki je zabil svoj prvi zadetek v dresu topničarjev. Turki so nekaj minut prej zahtevali enajstmetrovko ob posredovanju Wilshira nad Olcayjem Şahanom.

Oxlade Chamberlain Ramon Motta Arsenal Bešiktaš Liga prvakov 4. predkolo | Avtor: EPA EPA
Na začetku drugega polčasa je lepo priložnost za Arsenal zamudil Sanchez, Londončani pa so v uvodnih minutah narekovali potek igre. Turki, ki na tekmi niso sprožili strela v okvir domačih, so bili brez pravih priložnosti. Vodstvo domačih bi lahko v 74. minuti povišal Cazorla, a mu je strel iz bližine po lepi podaji Sancheza blokiral obrambni nogometaš. Topničarji so tako zapravili napad treh na dva, v nadaljevanju akcije pa je po izjemni podaji Nacha Monreala še lepšo priložnost zapravil Alex Oxlade-Chamberlain, ki je s slabih dveh metrov nastreljal vratarja. Turki so žogo nato popeljali v protinapad, Mathieu Debuchy pa je storil prekršek za svoj drugi rumeni karton.

Sledilo je še 20 minut igre, Turki so pritiskali, razen nekaj blokiranih strelov in predložkov, ki so jih uspeli domači odbiti, pa si niso uspeli pripraviti. Še najbližje zadetku so bili v 90. minuti, vendar je bil Demba Ba nekoliko prenizek po visoki podaji v peterec. Četa Arsena Wengerja se je tako še 17. zapored uvrstila v Ligo prvakov.

Baski čez Napoli

Na dvoboju med Athletic Bilbaom in Napolijem so mreže v prvem polčasu mirovale, na začetku drugega dela igre pa je goste v vodstvo popeljal Marek Hamšík. Domači so odbijali žogo, ta pa je na robu kazenskega prostora prišla do Slovaka, ki jo je z natančnim strelom poslal najprej v vratnico, nato pa se je odbila v gol. V tem trenutku so bili Italijani v Ligi prvakov, saj se je prvi dvoboj v Neaplju končal z izidom 1:1.

Ibai Gomez Aritz Aduriz Athletic Bilbao Napoli Liga prvakov 4. predkolo | Avtor: EPA EPA
Prav takšen rezultat se je na semaforju stadiona San Mamés izpisal v 61. minuti. Italijani so po podaji iz kota v kazenskem prostoru pustili preveč časa in prostora Aritzu Adurizu. Isti igralec je zadel še enkrat že osem minut kasneje. Po dolgi podaji je bil odločnejši od italijanske obrambe, prvi prišel do žoge in še v drugo matiral vratarja Rafaela Cabrala. Portugalec je nato znova klonil že v 74. minuti. Ibai Gómez je izkoristil novo zmedo pri Italijanih, ki so mislili, da bo sodnik zaustavil napad Baskov zaradi Aduriza, ki se je znašel v prepovedanem položaju. Ta ni stekel za žogo, a je ta prišla do njegovega soigralca, ki mu ni bilo težko zadeti za končnih 3:1. Tudi v nadaljevanju dvoboja so bili domačini nekoliko nevarnejši, vendar se rezultat ni spreminjal. Aduriz je zabli 12 golov na svojih zadnjih 13 tekmah v dresu Athletica.

Danci so po nekaj minutah potrebovali aspirin

Leverkusenčani, ki jih finančno podpira znano farmacevtsko podjetje, so že na prvi tekmi v danskem glavnem mestu zmagali s 3:2, pred domačimi gledalci pa so že po sedmih minutah vodili z 2:0. Po napaki danskih branilcev je Stefan Kiessling hitro našel Južnokorejca Son Heung-Mina, ki je že v drugi minuti zatresel mrežo Koebenhavna. Ta je še v drugo zaplapolala po golu Hakana Çalhanoğluja, ki je izvajal prosti strel, žoga pa je zadela igralca gostov Dannyja Amankwaaja, spremenila smer in prevarala vratarja. Zanesljivo napredovanje je kasneje z dvema zadetkoma potrdil še Kiessling. V 31. minuti je prepričljivo izvedel enajstmetrovko, v 65. minuti pa je zadel po lepi podaji Gonzala Castra. Bayer je napredoval s skupnim izidom 7:2!

Branilec postal vratar in prinesel milijone

Težko bi si lahko predstavljali bolj razburljivi konec tekme kot na dvoboju med Ludogorcem in Steauo. Bolgari so doma lovili zaostanek, imeli večino časa terensko premoč, Roman Bezjak pa je pri gostiteljih igral do 77. minute, ko je še bilo 0:0. Ludogorec je nato v 90. minuti izenačil rezultat s prve tekme, uspešen je bil rezervist Wanderson. Brazilec je izjemno zadel z volejem z roba kazenskega prostora.

Cosmin Moti Ludogorec Steaua Liga prvakov 4. predkolo  | Avtor: EPA EPA
Sledila sta podaljška, kjer pa ni bilo zadetkov. Bolgari so za nameček v 119. minuti ostali brez vratarja Vladislava Stojanova, ki je prejel rdeči karton zaradi prekrška. V gol je zaradi že prej opravljenih treh menjav moral romunski branilec v vrstah Bolgarov Cosmin Moţi, ki se je hitro izkazal ob nevarnem predložku svojih rojakov. A sledile so enajstmetrovke.

Moţi je uspešno izvedel svojo, nato pa poskušal zaustaviti poizkuse nogometašev Steaue. Že v drugi seriji mu je to uspelo ob strelu Paula Pîrvulescuja. Ker so njegovi soigralci zapravili prednost, se je setija enajstmetrovk še nekoliko raztegnila. V sedmem poizkusu je najprej za Bolgare zadel Fábio Espinho, Moţi pa je postal junak z obrambo Cornelu Râpi. Moţi je Ludogorcu tako samo z napredovanjem prinesel 8,6 milijona evrov in si tako zagotovo zaslužil vsaj doživljenjsko rento pri bolgarskih prvakih. Poleg Maribora bo med elito tako zaigral tudi slovenski reprezentančni napadalec Bezjak. 

Zadnje predkolo Lige prvakov, povratne tekme:

Arsenal : Bešiktaš  1:0 (1:0) /0:0/
Sanchez 45.

Bayer Leverkusen : Koebenhavn  4:0 (3:0) /3:2/
Son Heung-Min 2., Çalhanoğlu 7., Kiessling 31./11-m, 65.

Malmö : Salzburg  3:0 (2:0) /2:1/
Rosenberg 11., Eriksson 19.

Athletic Bilbao : Napoli  3:1 (0:0) /1:1/
Aritz Aduriz 61., 69., Ibai Gómez 74.; Hamšik 47.

Ludogorec : Steaua  1:0* [6:5] (0:0)  /0:1/
Wanderson 90.

 

/.../ - izidi prvih tekem

* - po podaljških

[ ...] - enajstmetrovke

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.