Zdravje > Življenjski stil
50 ogledov

Z alternativo nad glavobol

Žurnal24 main
Obrazno terapijo radi koristijo ljudje, ki si želijo poleg dobrega počutja okrepiti tonus mišic obraza, za kar obstaja dodaten protokol izvedbe.

"Obrazna refleksoterapija po metodi Lone Sorensen je kompleksen in zanimiv pristop k izboljšanju zdravja oziroma počutja, ki se lahko uporablja kot pomoč pri premagovanju zdravstvenih težav, kot preventiva ali za krepitev mišic obraza," pravi refleksoterapevtka Vladimira Zupančič.

"Na obrazu s posebno tehniko prijemov začutimo v različnih plasteh kože tako imenovane depozite, ki se kažejo kot drobne grudice, pesek, kepice, premični ali nepremični vozlički. Depozit je termin v obrazni refleksoterapiji, ki kaže na neravnovesja. Na njihovo oblikovanje vplivajo razna zdravila, resne bolezni, čustvena napetost, stres ... Ko najdemo največji depozit, pravzaprav odkrijemo, na katerem organskem sistemu naj bi se določena težava začela oziroma je prisotno najdaljše porušeno ravnovesje v telesu," pojasnjuje.

Širok spekter delovanja

Terapija ima širok spekter delovanja, kontraindikacij praktično ni. "Lahko se uporablja med drugim pri dojenčkih, ob porodu, pri bolnikih s karcinomom, pri poškodbah glave, pri bolečinah v sklepih in hrbtenici ter splošni utrujenosti, ugodno vpliva na krvni pritisk, lajša vnetja sinusov, učinkuje pri hiperaktivnih otrocih, pri težavah z avtizmom in pri hormonskem neravnovesju, skratka blagodejno vpliva na celoten organizem. Najpogostejše težave, zaradi katerih prihajajo stranke, so v veliki meri tudi posledica stresa: nespečnost, glavobol, sindrom razdražljivega črevesja (zaprtje ali driska)," našteva refleksoterapevtka.

Sprosti napetost

"Terapija se začne s stimuliranjem akupunkturnih točk, po ugotavljanju največjih depozitov pa z upoštevanjem specifičnih simptomov naredimo terapevtski načrt za vsako osebo posebej," pojasnjuje Zupančičeva.

Terapija običajno traja od 40 do 50 minut. "Je popolnoma neboleča in zelo sprostitvena, koliko obiskov je potrebnih, pa je odvisno od vrste in intenzivnosti težave. Večinoma priporočamo od 10 do 12 obiskov. Če so kakšne poškodbe obraza in so obrazni živci manj občutljivi, je včasih za učinek potrebnih več terapij, s stranko pa se o tem pogovorimo sproti, tudi glede na njeno počutje," sklene.

Stranski učinki

Dejansko jih ni, pojavi pa se lahko sproščena utrujenost. Reakcije kot so recimo povečanje potenja, povečano izločanje urina in blata, čiščenje sluznice (nosne, vagninalne, žrelne) so posledica čiščenja telesa in pospešenega izločanja strupenih snovi. Ponavadi ne trajajo dolgo, maksimalno do 48 ur in so znak, da se je v telesu aktiviralo samozdravljenje. Po terapiji se priporoča pitje vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.