Šport > Nogomet
22 ogledov

Décima na dosegu roke: Real v finalu!

sergio ramos
1/26
Reuters
Real Madrid je na povratni polfinalni tekmi Lige prvakov na Allianz Areni premagal Bayern München (4:0) in se s skupnim izidom 5:0 uvrstil v finale tekmovanja, kjer se bo pomeril bodisi z Atlético Madridom bodisi s Chelseajem.

Real Madrid se je uvrstil v finale Lige prvakov in Bayern Münchnu spotoma prizadejal enega od najbolj bolečih porazov na Allianz Areni. Strelski pohod Reala, ki je na dveh tekmah zabil pet golov in prejel nobenega, je odprl Sergio Ramos, ki je v 16. minuti zadel za vodstvo gostujoče ekipe. Španski branilec je štiri minute kasneje povišal na 2:0 in Real ponesel na prag finala Lige prvakov.

Zadnji žebelj v krsto Bayerna je zabil kdo drug kot Cristiano Ronaldo, ki je dosegel 15. gol v letošnji sezoni in izboljšal rekord, ki si ga je delil z Lionelom Messijem in Joséjem Altafinijem. A Portugalec še ni rekel zadnje besede in v 90. minuti s prostega strela poskrbel za popolno blamažo igralcev Pepa Guardiole, ki se je po četrtem zadetku Reala samo še razočarano zazrl v tla.
Beli balet bo v finalu, kjer bi se lahko srečal z nekdanjim trenerjem Joséjem Mourinhom, lovil deseti naslov v Ligi prvakov, kar je absolutni rekord v tem elitnem nogometnem tekmovanju. Carlo Ancelotti še naprej ne pozna poraza proti Bayernu, saj je na tekmah z bavarskim klubom vknjižil šest zmag in dva remija. Za nameček je Real popravil slabo statistiko v polfinalih Lige prvakov, kjer ga je Bayern izločil štirikrat, tokrat pa se je drugega napredovanja na račun Bavarcev veselil beli balet.

Bale nazaj v prvi enajsterici Reala

V začetno postavo Reala se je vrnil Gareth Bale, ki je zaradi gripe izpustil ligaško tekmo z Osasuno, dokončno pa sta po poškodbi okrevala tudi Cristiano Ronaldo in Pepe. Guardiola je po pričakovanjih na igrišče poslal Arjena Robbna in Francka Ribéryja, v obrambo pa se je vrnil Philipp Lahm, ki je na prvi tekmi zaigral v zvezni vrsti. Ikerja Casillasa je v konici napada ogrožal Mario Mandžukić.

(Bayern München - Real Madrid) | Avtor: EPA EPA
Tekma se je začela z minuto molka v spomin na nedavno preminula nogometna strokovnjaka Tita Vilanovo in Vujadina Boškova. Bayern je napadel takoj po prvem sodniškem pisku, Real pa je v drugi minuti odgovoril s prodorom Ángela di Maríe, ki je poslal predložek proti Karimu Benzemaju, na žogi pa je bil domači vratar Manuel Neuer.

''Dvojček'' Ramosa zmedel Bavarce

V deveti minuti je po slabem posredovanju Neuerja z volejem poskusil Gareth Bale, ki pa je meril previsoko. Dve minuti kasneje je Franck Ribéry naredil prekršek nad Fabiom Coentrãom, s Francozom pa je želel obračunati Pepe. Napeto ozračje je umiril glavni sodnik. Galaktiki so pretili iz protinapada, branilcem naslova pa je prvi udarec prizadejal Sergio Ramos. Španski branilec je zadel z glavo, potem ko so se Bavarci slabo odzvali po podaji iz kota, ki ga je izvedel Luka Modrić. Takoj zatem je porumenel Dante, ki je poskušal z grobim prekrškom prekiniti nalet belega baleta. Taktika Brazilca ni delovala, saj je Ramos že čez nekaj minut povišal na 2:0. Di María je v sredino poslal prosti strel, Pepe je žogo ''frcnil'' do Ramosa, ta pa je z glavo še drugič zatresel Neuerjevo mrežo. Bayern je prvo pravo priložnost dočakal v 25. minuti, po podaji Philippa Lahma pa je zgrešil Ribéry. V igri nemškega velikana je bilo prisotne veliko nervoze, saj so se varovanci Pepa Guardiole kar naenkrat znašli pred nemogočo nalogo.

Ronaldov zgodovinski mejnik

Slabih deset minut kasneje je sledil nov hladni tuš za domačo ekipo. Po kombinaciji di Maríe in Benzemaja je po desni potegnil Bale, ki se je otresel branilca in žogo podal Ronaldu, ki je z neoviranim strelom matiral Neuerja. Portugalec je zabil 15. gol v letošnji sezoni Lige prvakov in izboljšal rekord, ki si ga je delil z Lionelom Messijem in Joséjem Altafinijem. Real se je po tretjem zadetku potegnil nazaj in Bayernu dovolil nekaj več pritiska, a še naprej pretil iz protinapada.

Varovanci Carla Ancelottija so izkoristili vsako priložnost za valjanje po zelenici, kar je domače več kot očitno spravljalo ob živce. Pred koncem prvega polčasa je zaradi nepotrebnega grobega starta na Bastiana Schweinsteigerja rumeni karton prejel še Xabi Alonso. Pepe je zaradi udarca v glavo za nekaj trenutkov zapustil igrišče, v zaključku polčasa pa je s prostega strela previsoko meril Ronaldo.

Drugi polčas samo še formalnost

Pred začetkom drugega polčasa je namesto Maria Mandžukića vstopil Javi Martínez, ki je v ekipo vnesel nekaj svežine. Domači so bili v uvodnih minutah drugega dela več pri žogi, a jim Realove obrambe ni uspelo predreti. Lahm je našel nekaj prostora za podajo na oddaljeno vratnico proti Alabi, ki mu je uspelo priigrati le kot. V 57. minuti je z več kot 20 metrov sprožil Robben in raztegnil Casillasa, a žoga je letela mimo vrat. Tri minute kasneje je prodrl Ribéry in meril naravnost v naročje španskega vratarja.

(Bayern München - Real Madrid) | Avtor: EPA EPA

Casillas, dežurni vratar Reala na evropskih zelenicah, je ustavil tudi strel Tonija Kroosa. Guardiola je v 72. minuti na klop potegnil Ribéryja in Müllerja ter s tem porabil vse tri menjave. Francoza je zamenjal Mario Götze, Nemca pa Claudio Pizarro. Prvo menjavo je opravil tudi Ancelotti, ki ni želel tvegati Sergia Ramosa. Španec je bil namreč samo rumeni karton oddaljen od prepovedi nastopa v finalu Lige prvakov. V igro je vstopil Varane.

Bayern se je poskušal dokopati do častnega zadetka, medtem ko so številni navijači počasi zapuščali prizorišče. Popolno prevlado Reala je v zadnji minuti rednega dela potrdil Ronaldo, ki je s prostega strela ukanil nogometaše v živem zidu in Neuerja še četrtič na tekmi poslal po žogo v lastno mrežo. Tekma se je končala z rezultatom 4:0 – izidom, ki si ga pred začetkom srečanja prav gotovo ni upal napovedati nihče.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Bayern München : REAL MADRID 0:4 (0:3) /0:1/
Ramos (16, 20), Ronaldo (34, 90)

Postavi

Real: Casillas; Carvajal, Ramos (od 75. Varane), Pepe, Coentrão; Alonso, Modrić, di María (od 84. Casemiro); Ronaldo, Benzema (od 80. Isco), Bale. Na klopi: Varane, Marcelo, Casemiro, Morata, Isco, Illarramendi, Lopez

Bayern: Neuer; Lahm, Dante, Boateng, Alaba; Kroos, Schweinsteiger; Robben, Müller (od 72. Pizarro), Ribéry (od 72. Götze); Mandžukić (od 46. Martínez). Na klopi: Van Buyten, Martínez, Rafinha, Pizarro, Götze, Raeder, Højbjerg

/X:Y/ − rezultat prve tekme
AB − ekipa, ki je napredovala

Varane
Komentarjev 2
  • depresija 15:16 30.april 2014.

    Teb očitno tut na pdročju športa (nogometa) ni pomoči! Nehi pisat komentarje, ker si delaš sramoto..

  • vladek 06:53 30.april 2014.

    Real je igral,klasični bunker in na kontre.Kukavički nogomet.