Šport
62 ogledov

Realova kvota 4,75, Mariborova 1001

Real Madrid, Sevilla EPA
V torek se bo začela letošnja izvedba najelitnejšega klubskega tekmovanja, tokrat bo udeleženec tudi slovenski prvak Maribor. Slednji je na stavnicah povsem na repu, na vrhu je aktualni evropski prvak madridski Real.

Nogometni sladokusci bodo od torka naprej znova prišli na svoj račun. Začenja se skupinski del Lige prvakov, v kateri bo prvič po sezoni 1999/2000 zaigral tudi slovenski prvak Maribor. Kot palček med velikani na stavnicah pričakovano ne sodi med favorite, glavni med temi je kar branilec naslova Real iz Madrida, ki ga za uvod čaka švicarski Basel.

Dvoboj Reala in Basla, sodil ga bo Damir Skomina, v skupini B bo v torek ob 20.45, ko bodo na sporedu tudi preostale tekme v skupinah od A do D. V skupini B bo Ludogorec Romana Bezjaka gostoval v Liverpoolu, delivec pravic pa bo še en slovenski sodnik Matej Jug. V skupini A bo Juventus gostil Malmö, Olympiakos pa Atletico Madrid Jana Oblaka. V skupini C bosta na sporedu tekmi Monaco - Bayer Leverkusen in Benfica Lizbona - Zenit St. Peterburg, v skupini D pa Borussia Dortmund - Arsenal in Galatasaray - Anderlecht.

V lov na prvo domačo zmago

V sredo pa bodo na svoj račun prišli tudi Slovenci, posebej Štajerci, saj bodo po 15 letih spet gostili tekmo najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Sporting iz Lizbone bo prvi tekmec, tekmo pa si lahko, kar iz studia Lige prvakov v Ljudskem vrtu, ogledate tudi s pomočjo Žurnala in Sport Kluba. Vijoličasti upajo, da bodo sezono odprli tako kot tisto 1999/2000, ko so v gosteh z zadetkom zdajšnjega trenerja Anteja Šimundže senzacionalno premagali kijevski Dinamo. Drugi cilj je osvojiti sploh prvo domačo točko v Ligi prvakov. Blizu so ji bili na tekmi proti Bayerju iz Leverkusna, ko so Nemce držali do 83. minute, nato pa prejeli dva gola. Kijevski Dinamo pa je do zmage z 2:1 v Ljudskem vrtu prišel po enajstmetrovki Sergeja Rebrova v 84. minuti.

V sredo bo ob 20.45 na sporedu še drugi obračun skupine G med Chelseajem in Schalkejem, v skupini E bodo igrali Roma - CSKA Moskva, Bayern München - Manchester City, v skupini F Ajax Amsterdam - Paris St. Germain, Barcelona - Apoel Nikozija, v skupini H pa Athletic Bilbao - Šahtjor Doneck ter Porto - Bate Borisov.

Maribor na repu, Real na vrhu

Maribor, ki je konec tedna domačo prvenstveno tekmo proti Krki dobil z zadetkoma mladega Luke Zahovića (tega po poročanju športnega dnevnika Ekipa v svoje mlajše državne selekcije vabijo Portugalci), je na stavnicah povsem na dnu, skupaj z Malmöjem, Batejem Borisovom in Ludogorcem (kvota 1001 na eni bolj znanih stavnic).

Na vrhu sta eden za drugim Real (4,75) in Bayern (5,00), sledita pa Barcelona (6,50) in Chelsea (7,00). Finalist iz minule sezone Atletico Madrid sledi Manchester Cityju (15,00) in Parisu St. Germainu (15,00) s kvoto 23,00, kolikor jo imata še Arsenal in Liverpool.

Chelsea odlično, Schalke in Sporting slabo

Chelsea, Swansea | Avtor: EPA EPA
Preostala Mariborova tekmeca v skupini G Schalke in Sporting Lizbona imata kvoti 251,0 oziroma 501,00. Slednja pa nista poskrbela za najboljši popotnici pred uvodom v Ligo prvakov. Sporting je doma remiziral z Belenensesom 1:1. Zadetek za Sporting, ki je po štirih krogih na osmem mestu prvenstvene lestvice z zmago in tremi neodločenimi izidi, je dosegel Perujec Andre Carrillo.

Schalkeju gre zaenkrat še manj po željah, na treh tekmah je vpisal remi in dva poraza in je pri repu lestvice. Konec tedna je v gosteh moral priznati premoč Borussii Mönchengladbach, ki je zmagala kar s 4:1. Precej boljši začetek sezone imajo Londončani pod vodstvom Joseja Mourinha, ki je s prihodom napadalca Diega Coste očitno zadel v polno. Španski reprezentant je na zadnji tekmi dosegel kar tri zadetke proti Swanseaju. Chelsea je po štirih tekmah še stoodstoten.

Uefa bo spet delila milijone

Kot vsako sezono se bo tudi v tej klubom igranje v Ligi prvakov tudi finančno izplačalo. Vseh 32 udeležencev skupinskega dela bo takoj bogatejših za 8,6 milijona evrov nagrade, kolikor jih Evropska nogometna zveza Uefa dodeli vsem klubom v ligi. Vsaka zmaga na šestih naslednjih tekmah skupinskega dela prinaša še dodatni milijon, neodločen izid pa pol milijona.

Premije so tudi v tretji zaporedni sezoni finančnega ciklusa Uefe ostale nespremenjene. Uvrstitev v osmino finala bo prinesla še 3,5 milijona evrov, v četrtfinale 3,9, v polfinale pa 4,9 milijona. Zmagovalec Lige prvakov bo prejel 10,5, poraženi finalist pa 6,5 milijona. Največja vsota iz nagrad za dosežke, ki jo lahko dobi zmagovalec Lige prvakov, je 37,4 milijona evrov.

Ob tem si bodo sodelujoči klubi razdelili tudi del denarja iz marketinga lige. Med drugimi pomembnimi faktorji pri razdelitvi veliko vlogo igra vrednost nacionalnega televizijskega tržišča. V prejšnji sezoni je tako Uefa iz tega dela največ denarja odštela Realu iz Madrida, 20,5 milijona. Skupaj je Real dobil 57,4 milijona in je bil prvi tako na igrišču kot tudi na finančni lestvici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.