Slovenija
32 ogledov

"Recikliranje in pasivne hiše niso dovolj"

Vročina Shutterstock
Okolje. V pol stoletja 1,7 stopinje Celzija topleje.

Grafika onesnaženje | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Zaradi podnebnega segrevanja se je v Sloveniji v zadnjega pol stoletja povprečna temperatura zraka dvignila za 1,7 stopinje Celzija. Meteorologinja Mojca Dolinar pojasnjuje, da se pravzaprav spreminja celotno podnebje v Sloveniji. V zahodni polovici Slovenije pade tudi 20 odstotkov padavin manj kot v povprečju, povsod pa se zmanjšuje debelina snežne odeje.

"Soočenje s podnebnimi spremembami je eden izmed največjih globalnih izzivov tega stoletja," izpostavlja generalni direktor agencije za okolje Joško Knez. Poleg ekstremnih temperatur se nam obetajo vse pogostejše suše, poplave in vročinski valovi. Vse to bo povečalo število preseljevanj in tveganj za spopade, pravi meteorologija Tanja Cegnar, ki izpostavlja, da je ključna zajezitev izpustov toplogrednih plinov. Do leta 2050 bi jih morali na svetovni ravni zmanjšati za od 80 do 95 odstotkov, da segrevanje ozračja v povprečju ne bi preseglo dveh stopinj Celzija, kar bi še omogočalo relativno normalno življenje. Cegnarjeva ob tem dodaja, da bi bilo povišanje povprečne temperature za štiri stopnje že prava katastrofa.

"Ukrepati mora politika"

"Pasivne hiše in večje recikliranje s strani potrošnikov so pomembni napori, niso pa dovolj," ocenjuje Dejan Savić iz organizacije Greenpeace in nadaljuje, da je pomembna tudi politika, ki z enim zakonom lahko zamenja celotno družbeno realnost. Savić dodaja, da bi morali "na vseh področjih energijo iz fosilnih virov začeti nadomeščati z energijo iz obnovljivih virov, predvsem pa zmanjšati porabo energije, kjer je to 
mogoče".

Kaj lahko za okolje storimo sami?

"Pomembno je, da razmišljamo, kako energija nastaja, se zavedamo, da je pravzaprav dragocenost," pravi Savić in meni, da s svojimi prihranki lahko zgradimo tudi sončno, vetrno ali hidroelektrarno. Veliko rezerv imamo tudi pri recikliranju odpadkov, izolaciji prostorov in okolju prijaznejših prevoznih sredstvih. Savić poudarja, da lahko tudi na volitvah glasujemo za politike, ki so okoljevarstveno dejavnejši.

 

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 09:12 23.april 2014.

    Nehajte chemtraile spuščat v ozračje pa teh problemov ne bo več.Trenutno se segrevajo vsi planeti v osončju, a pol je človek kriv tudi za segrevanje lune, marsa...? Ma daii, same nebuloze.