Šport > Moto športi
81 ogledov

Red Bull pripravljen na izstop iz F1

red bull bernie ecclestone helmut marko EPA
Red Bull je po besedah svetovalca dr. Helmuta Marka pripravljen na izstop iz formule ena, če si ne bo uspel zagotoviti konkurenčnega pogonskega sklopa.

Avstrijski gigant je na prizorišču 13. dirke letošnje sezone F1 v Singapurju potrdil, da končuje sodelovanje s francoskim dobaviteljem Renaultom in resno razmišlja o tem, da bi se komaj dve sezoni po osvojitvi zadnjega dirkaškega in konstruktorskega naslova prvaka poslovil od elitnega dirkaškega športa.

red bull christian horner | Avtor: EPA EPA
Novico o koncu sodelovanja Red Bulla in Renaulta, ki je obrodilo štiri zaporedne naslove prvaka, sta potrdila tako lastnik Dietrich Mateschitz kot svetovalec in vidni član moštva iz Milton Keynesa dr. Helmut Marko.

Rdeči biki se bodo poskušali do konca sezone dogovoriti z drugim dobaviteljem motorjev, a glede na zahteve in pričakovanja ekipe sta edina kandidata Ferrari in Mercedes.

Slednji ni naklonjem ideji, da bi dobavljal motorje ekipi, ki bi s tehnično brezhibno šasijo lahko ogrozila njegovo dominacijo, na kar je nedavno opozoril tudi svetovni prvak Lewis Hamilton. Edina realna izbira tako ostaja Ferrari, ki ga pri Red Bullu vidijo kot ustrezno kratkotrajno rešitev.

''Odločitev je sprejeta. Če ne bomo imeli konkurenčnega motorja, bomo zapustili F1,'' je za Sky Sports povedal Marko. Na vprašanje, ali bi dogovor s Ferrarijem potešil njihove apetite, pa je odvrnil: ''Ne bi šel preveč v podrobnosti. Jasno je, da si želimo konkurenčnega motorja. V Monzi smo bili dve sekundi zadaj. Če nimaš pogonskega sklopa, s katerim lahko tekmuješ, potem nima smisla.''

red bull | Avtor: EPA EPA
Red Bull je zanikal govorice, da naj bi se pogovarjal s Volkswagnom, potrdil pa je, da se sodelovanje z Renaultom končuje eno leto pred iztekom pogodbe. ''Vedno smo bili stranka, vedno smo plačevali za motorje ni nikoli jih nismo dobili zastonj. Preprosto se niso izkazali, zato smo se odločili, da odidemo,'' je povedal Marko, Mateschitz je šel še korak dlje. ''Konec sodelovanja z našim dobaviteljem motorjev je obojestranska odločitev. Nima smisla, da bi skupaj delali naprej,'' je dejal lastnik ekipe.

Če bi se Red Bull umaknil iz F1, bi bila pod vprašajem prihodnost dveh ekip. Poleg matične s sedežem v Milton Keynesu ima avstrijski gigant v lasti še podružnico Toro Rosso s sedežem v Italiji. Prav tako se poraja vprašanje, kaj bi se zgodilo z dirko za VN Avstrije, ki poteka na dirkališču Red Bull Ring.

BBC poroča, da naj bi Volkswagen razmišljal o nakupu celotne ekipe in leta 2018 vstopil v F1. Horner je tovrstne špekulacije zavrnil. Vprašljiva je tudi prihodnost Renaulta. Francoski proizvajalec je razkril, da ga ne zanima le vloga dobavitelja. ''Ali bomo izstopili ali pa bomo imeli svojo ekipo,'' je napovedal šef Renaulta Carlos Ghosn.

red bull bernie ecclestone helmut marko | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.