Avto
105 ogledov

Hitrost merijo v senci tabel

Radar na Bledu Bralka
Pod pretvezo, da skrbijo za varnost, redarji polnijo proračun z meritvami na koncu naselja.

"Z vsem spoštovanjem bom plačal globo, ki ste mi jo poslali in sem jo prejel za hitrost 55 kilometrov na uro na koncu naselja Bled. Vendar imam predsodek glede take kazni, saj je le težko vzgojna. Vaš sivi clio je postavljen komaj kakih 50 metrov od table, ki označuje konec naselja. Vozišče na tem odseku se spušča, vsaj med koncem tedna se tu vozi v koloni. Vozišče je široko in pregledno. Morda bi bilo radar bolje prestaviti v središče vašega naselja, kjer so dejansko ogroženi šibkejši udeleženci prometa."


Tako se je naš bralec odzval na kazen blejskih redarjev, ki radar v neoznačenem avtomobilu zelo pogosto postavljajo na Ljubljansko cesto, in sicer na rob naselja, kjer sta med drugim od ceste povsem ločena kolesarska steza in pločnik za pešce. Pri tem radar meri proti središču na strani, kjer ni nobenega cestnega priključka.

V medobčinskem redarstvu so nam na prošnjo za utemeljitev početja odgovorili, da hitrost merijo še zlasti v bližini šol in vrtcev, na območjih, kjer je promet povečan, ter na “vpadnicah v naselje”, omenjena lokacija, s katere kršitelje merijo 250 metrov v notranjost naselja, pa po njihovem mnenju “izstopa po številu nesreč in prekrškov”. Z nasprotne smeri sicer na trenutno hitrost voznike ob vstopu na Bled opozarja tabla z indikatorjem.

Policija posluša občane

“Poslanstvo policije ne sme biti inkasantstvo, temveč skrb za varovanje udeležencev v prometu, še posebej najšibkejših,” je pred časom notranji minister Gregor Virant zavrnil prakso, po kateri bi policisti hitrost merili v senci tabel, ki označujejo konec naselja. Tudi sicer policisti navajajo, da ukrepe za nadzor prometa izvajajo predvsem tam, kjer so učinki najugodnejši. Na podlagi analiz v 70 odstotkih primerov merijo na odsekih, kjer se pogosto dogajajo nesreče, v 30 odstotkih pa na mestih, kjer so prekoračitve najpogostejše ali pa to želijo občani.

Pri določanju lokacij jim zelo pomaga spletna aplikacija Predlagaj prometno kontrolo, prek katere so od lanskega poletja prejeli več kot 2.000 predlogov – številni se niso nanašali le na meritve hitrosti. Čeprav je teh predlogov po prvotnem navalu danes manj kot na začetku, so po mnenju policije praviloma precej bolj kakovostni oziroma uporabni.

Komentarjev 17
  • maestrok 20:06 16.april 2014.

    No,z minusi ste dokazali tipično miselnost Slovencev...ne priznavate svojih lastnih napak,in mislite-trdite, da so za to krivi drugi ! Se pravi,v tokratnem primeru niste vi krivi, da ste peljali več kot 50km/h.. :)) Sej se jst tud strinjam z večino ...prikaži večo tule, da stojijo in lovijo na smešnih mestih,samo hotel sem povedat, da smo za kazni krivi sami..;)

  • maresem 16:45 15.april 2014.

    En "inteligentni" redarček ti je stisnil minus.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 15:29 15.april 2014.

    V tem cirkusu so popolni zmagovalci klovni in pajaci!