Svet
37 ogledov

Referendum s posledicami za vso regijo

Republika srbska, referendum EPA
Kljub presoji ustavnega sodišča BiH o neustavnosti in nasprotovanju mednarodne skupnosti danes v Republiki srbski izvajajo posvetovalni referendum o tem, ali podpirajo, da dan Republike srbske ostane 9. januar. Mnogi opozarjajo, da gre za pripravljanje terena na referendum o odcepitvi in da bo referendum destabiliziral tako BiH kot regijo.

Za razpis današnjega referenduma se je predsednik Republike srbske Milorad Dodik odločil potem, ko je ustavno sodišče BiH novembra lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na datum, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", torej Republike srbske, kar je privedlo do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Mednarodna skupnost, točneje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem so tudi ZDA, je Banja Luko opozoril, da bi referendum predstavljal kršitev daytonskega sporazuma in postavil pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni.

Visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH Valentinu Inzku je pustil možnost ukrepanja, ker je še vedno najvišja avtoriteta za tolmačenje civilnih določil daytonskega sporazuma. Inzko je ocenil, da se Dodik igra z ognjem in da bo imel referendum resne posledice na BiH in regijo, saj bo pripomogel k destabilizaciji države.

Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je medtem včeraj dejal, da v BiH ne bo vojne in da nihče ne bo uničil Republike srbske. "Mi bomo varovali to državo, daytonski mirovni sporazum in vse državljane, Srbe, Hrvate in Bošnjake. Nobene vojne ne bo, saj se bodo v Banja Luki spametovali," je poudaril ob robu predvolilnega zbora stranke SDA, ki jo vodi.

Miroslav Dodik | Avtor: EPA EPA

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je glede morebitne aretacije zaradi izvedbe referenduma kljub prepovedi ustavnega sodišča dejal, da je odgovor tožilstvu zmaga na referendumu. "Če želijo koga aretirati, naj aretirajo ves referendum," je poudaril po oddaji glasu v kraju Laktaši, ki leži v bližini Banja Luke.

Ob tem je dejal, da je danes pomemben in slovesen dan ter da se bo zvečer najverjetneje veselil rezultatov. "Prihodnji dnevi bodo prinesli različne stvari. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je po poročanju Tanjuga še povedal o morebitni prijavi zaradi kršenja ustave BiH.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 23:22 26.september 2016.

    Izrodek , pa sam vaš najslavniji velikosrbski piasac pomračenoga uma , rekao je , da Srbi 100 puta sami sebi plasiraju i ponove laž , koja na kraju postane za vas istina !

  • Žurnalček 23:17 26.september 2016.

    Največjo napako na Balkanu je naredil Clinton , ko je zaustavil Hrvate in Muslimane pred osvajanjem Banja luke. Da je nimajo bi bili manji od makovog zrna. Sploh pa tale idiot od Dodiga misli , da je 91. g. in ...prikaži večn da ima JNA še polna skladišča !! Dodig , piše se 2016 g. JNA više nema , Srbija je vojno na psu , Rusi NIKADA nisu poslali pomoč Srbima , pa neće ni sada , A on se hurči kot da so velesila , a živijo IZKLJUČNO od EU , ki jim plačuje vso administracijo RS. Inziko mora samo zaustaviti financiranje , pa se bodo sami vase sesul v 3 mesecih .

  • Ferluci 09:13 26.september 2016.

    Jeb*š tvoj SFRJ!