Slovenija
39 ogledov

Referenduma proti migrantskemu centru ne bo

begunci EPA
Črnomaljska Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je na tamkajšnji občini prejšnji teden vložila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma glede migrantskega centra v Beli krajini. Črnomaljska županja danes poudarja, da podlage za razpis referenduma ni.

Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Črnomelj, je za naš portal povedala, da se je pod pobudo za referendum podpisalo okrog 300 podpisnikov, na občino ga je vložila Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, katerega predstavnica je tudi črnomaljska občinska svetnica Maja Kocjan z vrst SDS-a. Za vložitev referendumske pobude sicer zadostuje že sto podpisov.

Črnomaljska županja je že ob vložitvi napovedala, da bodo pobudo preučili, predvsem pa preverili, ali namerava država omenjeni center na območju občine sploh postavljati. Držanje beguncev na enem mestu so sicer na svoji novembrski seji svetniki občine podprli, proti so bili le predstavniki SDS-a.

Prizadevanja zoper postavitev centra trajajo že dlje časa, med drugim je omenjena iniciativa oktobra pripravila tudi protest, v katerem so poudarili, da nasprotujejo kakršnikoli obliki centra za migrante na svojem območju in da se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine.

Za referendum ni pravne podlage

Mojca Čemaš Stjepanovič | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec
Z referendumom se očitno ne bodo mogli upreti, saj zanj, kot je danes poudarila črnomaljska županja, enostavno ni pravne podlage. "Sprejeti sklep je namreč po svoji naravi informacija in ne predstavlja sprejema splošnega akta občine ali njegove posamezne določbe, o kateri bi bil možen predlagani referendum. Prav tako po vsebini ne gre za tematiko iz pristojnosti občine," pojasnjuje Čemas Stjepanovičeva. Za naš portal je poudarila še, da so vprašanja beguncev v pristojnosti države in ne občin.

Referendumska pobuda Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini se sicer nanaša na občinski seji sprejeti sklep, ki se glasi: "Glede na izkušnje obvladovanja migrantskega toka konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta, ki je zajel nekatera okolja, Občinski svet občine Črnomelj ocenjuje, da v kolikor do povečanega pretoka migrantov dejansko pride tudi na območju občine Črnomelj, je vsekakor  nujno imeti te osebe čim prej pod nadzorom policije in na enem mestu, saj bi se v nasprotnem primeru lahko nenadzorovano gibali po območju občine Črnomelj in s tem lahko ogrožali varnost prebivalcev občine Črnomelj ali povzročali škodo." Enak sklep je sprejel tudi Varnostni sosvet občine.

Vsebina sklepa, je za naš portal še poudarila županja, govori predvsem o zagotovitvi varnosti na območju občine, v točki ni govora o nobenem migrantskem centru. "Referendum na temo migrantskega vprašanja ni v občinski pristojnosti in se koristi kot orodje politične propagande SDS, ki preko Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS nadaljuje s širjenjem strahu pred morebitnimi migranti oz. ilegalnimi prebežniki," še poudarja županja.

Postavljena panelna vrata

Država se sicer pripravlja na morebiten povečan begunski val na belokranjskem območju. Črnomaljsko županjo je državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga obvestil, da so na mejnem prehodu Vinica montirali panelna vrata. Prehoda se s tem ne zapira.

begunci | Avtor: EPA EPA


"Državni sekretar je povedal še, da se bo v naslednjih dneh s postavitvijo začasnih tehničnih ovir nadaljevalo na nekaterih ključnih območjih na južni meji, na katerih bi lahko glede na lanskoletne izkušnje prišlo do poskusov množičnega prihajanja na ozemlje Slovenije," še pojasnjuje Čemas Stjepanovičeva. Šlo naj bi za nujen in začasen ukrep, ki bo policiji omogočal učinkovito varovanje zunanje schengenske meje v primeru ponovitve množičnih migracij in celovito izvajanje varovanja ljudi in njihovega premoženja.

V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je bilo odkritih 976 ilegalnih prehodov, kar je glede na enako obdobje v lanskem letu za dobrih 112 odstotkov več.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • francek 18:13 17.december 2016.

    Levaki, vi ste za multikulte vi jih imejte in jih preživljajte ne pa jih vsiljevati drugim.

  • Marija Krajnc 16:08 17.december 2016.

    Cerar s vlado si pelji te migrante kar domov ..Komunisti imate velike hiše in denarja nakradenega, vzamite si jih kar domov. Ne vsiljujte jih nam revežem, kajti že zadosti smo lačni z našimi otroki.

  • sprehajalec 10:33 17.december 2016.

    Ni bilo ravno tako, v ozadju je globoko liberalno evičarsko rpričanje, da smo si vsi ljudje enaki. Pa dobr posel z njimi z EU sredstvi. Pa si nismo vsi enaki, nekateri so bolj divji.