• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Statistika

16 komentarjev

Kje v Sloveniji je največ avtomobilov na gospodinjstvo?

Prodaja osebnih vozil v Sloveniji narašča, prav tako pa izdatki za osebno mobilnost. Čeprav je registriranih osebnih avtomobilov največ v ljubljanski regiji, pa v motoriziranosti izstopajo primorske regije. Največ avtomobilov „pri hiši“ imajo sicer v Trzinu.

Gregor Prebil / Ljubljana

 

Število avtomobilov v Sloveniji zadnja leta narašča.
 
(Foto: Saša Despot)

  •  

    Statistika

    Podatki za leto 2013 razkrivajo, da je bilo registriranih največ osebnih avtomobilov v Nemčiji (44 milijonov), sledili sta Italija (37 milijonov) in Francija (32 milijonov). V letih od 2009 do 2013 se je število registriranih osebnih avtomobilov najbolj povečalo na Slovaškem in na Poljskem (v vsaki za 18 %), sledili sta Bolgarija (za 16 %) in Estonija (za 15 %), zmanjšalo pa le v dveh državah, in sicer na Hrvaškem in v Latviji.

Slovenci smo v zgornji tretjini držav članic Evropske unije po številu registriranih avtomobilov na 1.000 prebivalcev. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) imamo 517 avtomobilov na 1.000 prebivalcev. Hkrati smo na prvem mestu po izdatkih za osebno mobilnost, ki ji namenimo na leto kar šestnajst odstotkov vseh prihodkov.

"Podatki niso ravno razveseljivi," je v pogovoru za Žurnal24 razkril Marko Polič, profesor psihologije na filozofski fakulteti, saj to po njegovem mnenju pomeni manj sredstev za druga področja, ki so pomembna za kakovostno življenje prebivalcev, pa tudi večje onesnaževanje okolja. 

Izstopajo Primorci

Kje v Sloveniji je registriranih največ avtomobilov in kje je največ avtomobilov „pri hiši“, razkrivajo podatki SURS.

Največ avtomobilov je bilo v letu 2015 v osrednjeslovenski regiji, malo manj kot 26 odstotkov ali okoli 280 tisoč vozil. Sledita podravska regija (15 odstotkov) in savinjska regija (12 odstotkov).

Registrirani osebni avtomobili1 na 1.000 prebivalcev2 po statističnih regijah Slovenije v letu 2015.  

Najbolj motorizirana regija v letu 2015, če upoštevamo registrirane avtomobile na 1.000 prebivalcev, je bila goriška s 580 avtomobili na 1.000 prebivalcev ali 1,58 avtomobila na gospodinjstvo. Izstopata še primorsko-notranjska regija in obalno-kraška regija. Najmanj avtomobilov na gospodinjstvo je v zasavski regiji (1,18), malo avtomobilov imajo tudi v vzhodnem delu Slovenije, medtem ko je slovensko povprečje 1,31 avtomobila na gospodinjstvo.

V Trzinu več kot dva avtomobila pri hiši

Število registriranih osebnih avtomobilov1 na gospodinjstvo, statistične regije, Slovenija, leto 2015.  
Največ osebnih avtomobilov je bilo v letu 2015 registriranih v mestni občini Ljubljana, kjer imajo občani 13,5 odstotka vseh avtomobilov, registriranih v tem letu v Sloveniji. Sledi mu Mestna občina Maribor s 4,8 odstotka.

Največje število registriranih avtomobilov na gospodinjstvo pa je v Trzinu, kjer ima vsaka družina v povprečju več kot dva avtomobila (2,16). 

Stroškov se ne zavedamo

Polič veliko število avtomobilov v Sloveniji povezuje s slabim javnim prevozom, hkrati pa se v Sloveniji stroškov uporabe avtomobila (nakup, vzdrževanje, gorivo, zavarovanje) še nekako ne zavedamo, saj niso neposredno povezani s posamezno vožnjo. Ko greš na letalo in vlak, je strošek vožnje takojšen in očiten, posamezna vožnja z lastnim avtomobilom pa se zdi nekako zastonjska.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (16)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima