Avto
109 ogledov

Vsako mesto s svojo registrsko oznako

Hrvaške tablice Večernji list
Hrvaško notranje ministrstvo je predlagalo nove registrske oznake za avtomobile. Od 1. julija letos naj bi imeli posebne oznake za vseh 128 mest na Hrvaškem.

V nekaterih mestih so svoje oznake zahtevali, še preden je bil objavljen predlog ministrstva, drugod pa niso zadovoljni in izpostavljajo, da gre za nepotrebne stroške.

Če bo sprejet predlog notranjega ministrstva, bo na hrvaških cestah kmalu mogoče videti registrske tablice z oznakami KK (Krk), MS (Mursko Središče), DR (Duga Resa), HV (Hvar), KM (Komiža), VO (Vodnjan), TG (Trogir), NI (Nin) ali KJ (Kutjevo). Dosedanjim 34 registrskim oznakam se bo pridružilo 94 novih.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, imajo župani mest do 7. aprila čas, da se izrečejo, ali so s predlaganim zadovoljni, oziroma da pošljejo svoj predlog.

Zmeda že sedaj

V Donji Stubici na primer niso zadovoljni z oznako DO, ker jih spominja na mesto Doboj v BiH, in bi raje ostali pri oznaki za Krapino ali pa predlagajo SC. Podobno menijo v Orahovici - predlog OH je po njihovem preveč podoben registrski oznaki Ohrida v Makedoniji in kot edino sprejemljivo rešitev vidijo OR. Ob tem pa se lahko zaplete, saj je OR rezerviran za Oroslavje, v katerem ne želijo niti slišati za OE ali kaj podobnega, piše danes Večernji list.

V mestni upravi Visa medtem niso navdušeni nad idejo, da bi imeli na avtomobilih enake oznake, kot jih imajo na plovilih (VS), ampak bi raje obdržali sedanjo registracijo ST (Split). Ocenjujejo, da gre za nepotrebne stroške. Nasprotno pa so v Veliki Gorici, Petrinji in Metkoviću večkrat zahtevali svoje registrske oznake, saj da si jih zaradi velikosti in pomembnosti zaslužijo.

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo v primerih mest z enakimi začetnicami prednost dobila mesta z večjim številom registriranih vozil.

Od reforme ostale le nove tablice

Na Hrvaškem že vrsto let razpravljajo o racionalizaciji javne uprave, s katero bi zmanjšali število županij, mest in občin ter prihranili denar v državnem proračunu. Med 128 mesti in 428 občinami je veliko takih, katerih proračuni zadostujejo zgolj za plače zaposlenih v upravi, denarja za kaj več pa nimajo. Pogosti so očitki, da pisarne lokalne uprave in samouprave služijo predvsem kot delovna mesta za lokalne strankarske kadre.

Levosredinska vlada je pred prihodom na oblast konec leta 2011 napovedala reformo lokalne uprave in samouprave, a je vse ostalo na ravni obljub. Tudi napoved uvajanja registrskih oznak za vseh 128 mest manj kot leto dni pred parlamentarnimi volitvami potrjuje, da je vlada nad administrativno reformo očitno dokončno obupala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zombi 22:56 01.april 2015.

    Se je peljal gospod Tuđman z Južekom, šoferjem v Poreč. In vpraša južeka:"Čuj, Južek, pa kaj znači ona registracija RI?" "Republika Istra",odgovori Južek. In čez nekaj časa zopet: "Južek, kaj znači registracija PU?" "Pa to je isto",odgovori Južek, "Republika Istra. Ali u ćirilici".

  • slajan 18:05 31.marec 2015.

    In če bodo Hrvatje še naprej tako vneto kupovali slovenska podjetja bi bilo dobro razmišljati tudi o oznakah Slovenije. Predlagam HK - hrvaška kolonija.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:05 31.marec 2015.

    brezveze..važn da preusmerjajo pozornost od pomembnih tem tko k so pr ns to nardil z homoseksualci zato da bi zakril prepoceni prodajo NKBM Američanom.