Avto
685 ogledov

"Še vsakič je šlo brez brez težav čez tehničnega"

Registrska tablica Andrej Leban
Registrske tablice. Za koga precej nepomemben del avtomobila in razlog, da benti čez policiste, ko ga opozorijo, da so mu preveč zbledele. Morda tudi zato, ker so jih nepravilno čistili v avtopralnicah ali doma.

"Še vsakič je šlo brez brez težav čez tehničnega," pravi eden od forumaških zapisov na temo popravljanja oziroma osveževanja barve registrskih tablic v lastni režiji. Gre za prepovedano početje, saj je tablica po zakonu uradni dokument in kakršnokoli nepooblaščeno poseganje ali popravljanje ni dovoljeno.

Pet let garancije, ob pravi negi pa 10 in več let brez težav

Za ta kos pločevine, ki krasi vsak avto, pa marsikateri lastnik ne skrbi dovolj dobro, zato barve kombinacije številk in črk ter grba registracijskega območja zbledijo prej kot bi sicer. 

Kot so za Žurnal24 pojasnili pri proizvajalcu registrskih tablic, družbi KIG, dajejo na vsako tablico petletno garancijo za obstojnost, pri čemer je v jamstvo vključena obstojnost odsevne folije, barve znakov in grba.  

Po njegovih besedah obstojnost tablice lahko bistveno skrajšajo ekstremne razmere, v katerih uporabljamo vozilo, kot je veliko vožnje po makadamu in v drugih primerih, kjer pride do fizičnih poškodb registrske tablice.Kakšnih posebnih ukrepov, da bo tablica povsem spodobno izgledala še tudi čez deset ali več let, ni, je pa potrebno upoštevati nekaj splošnih navodil za vzdrževanje, opozarja prokurist družbe Vojko Kraševec. 

"Tudi pogosto pranje vozila v avtomatskih avtopralnicah pripomore k obledelosti črne barve, saj predvsem sprednjo tablico čistijo z agresivnimi kemičnimi sredstvi, da lažje odstranijo mrčes, nato pa vse to spirajo z visokotlačnimi brizgalnimi šobami v razdalji, ki je največkrat manjša od 50 centimetrov," opozarja Kraševec. 

Edino čistilno sredstvo, s katerim je dovoljeno čistiti tablico, je avtošampon, nikar pa se tablice ne lotevajte s kemičnimi sredstvi in topili, denimo acetonom, bencinom in podobnim. Prav čiščenje pod pritiskom na prekratki razdalji je ena od glavnih napak, ki jo počnejo lastniki tudi na domačih dvoriščih. 

Na deset let slabih 20 evrov ali raje na slab dan 200 evrov?

Zakon o motornih vozilih določa odgovornost lastnika vozila, da skrbi za tablice. V primeru, da je vsaj ena preveč poškodovana ali obrabljena, je dolžan zaprositi za nove. "Možna je zamenjava tablic, tako da se ohrani registrska oznaka in da tako ni potrebno menjati ostalih dokumentov. Pri pooblaščeni organizaciji se takšna zamenjava naroči in v tednu ali dveh stranka dobi nove tablice z isto registrsko kombinacijo," pojasnjuje Kraševec.

Če je tablica zbledela ali prekomerno uničena, lahko lastnik ob policijski kontroli plača 100 evrov kazni, če pa se ji odloči videz popravljati kar sam, pa mu grozi 200 evrov kazni. 

Vseeno nekateri vztrajajo pri obrabljenih tablicah. Na policiji so lani zabeležili 36 primerov, ko s tablic niso mogli normalno razbrati identifikacije, a pravijo, da je primerov sorazmerno malo, saj na potrebo po menjavi tablice lastnike opozorijo že na vsakoletnih tehničnih pregledih. 

Da gre le čez tehnični

Posegi domačih "mojstrov" pa očitno niso tako redko početje, saj številni raje tvegajo in podaljšajo življenjsko dobo tablicam tako, da kar sami pobarvajo zbledele oznake. "V papirnici sem kupila debel alkoholni flomaster in lepo natančno pobarvala črke in številke. Šablone nisem rabila, saj so znaki na moji tablici reliefni. To sem naredila štiri leta nazaj in še vsakič je šlo brez težav čez tehničnega. Res za pet minut dela, če ne šteješ izleta v papirnico," piše na forumu Med.over.net. 

Glede na to, da stane povsem nova tablica manj kot 10 evrov, samolepilni grb pa le dober evro, se početje niti stroškovno ne zdi ravno smiselno. Tudi razpadle osebne izkaznice ne greste lepiti skupaj s selotejpom, mar ne?

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • vzev 16:11 24.oktober 2015.

    Kaznovali te ravno ne bojo. Imaš pa lahko zaradi tega probleme, nasploh v tujini.

  • micika 13:55 24.oktober 2015.

    leban,k tako vse veš,zdj sm rdečalaska 3leta,ko sem pred 4leti dala osebno delat sm bla bljonda,kj zdej??upat da me ne kaznijo al kva??

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:29 23.oktober 2015.

    Ja sam k pol ni biznisa. Vse se more potrošit drugač kapitalizem ne funkcionira. Sam ja je pa to direkt legalna kraja da uporabjo zanič barve. Ker točn vejo da se bo velik strank vrnil na ta račun.