Slovenija
36 ogledov

Reke bodo še naraščale

poplave Anže Petkovšek
Pretoki rek po državi večinoma upadajo, naraščajo še Krka, Mura, Sava in Drava v spodnjem toku.

Reka Krka in njeni pritoki poplavljajo v večjem obsegu. Poplavljene površine na območju vzhodne in osrednje Slovenije se zmanjšujejo.

Pretok Krke v Podbočju je trenutno 420 m3/s in postopno še narašča. Ponoči lahko Krka v spodnjem toku doseže pretok okoli 440 m3/s. Poplavne površine Krke se bodo v naslednjih dneh ohranjale.

Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov, trenutno je pretok Mure v Gornji Radgoni ustaljen pri 1105 m3/s. Ponoči se lahko pretok Mure v Gornji Radgoni poveča do 1200 m3/s.

Sava v Jesenicah na Dolenjskem poplavlja na območju pogostih poplav. Njen pretok trenutno znaša 2146 m3/s, v večernih urah bo predvidoma dosegla maksimalni pretok okoli 2200 m3/s.

Pretok reke Drave v Črnečah je trenutno ustaljen pri okoli 800 m3/s. Reka Drava na iztoku iz Slovenije bo tekom današnjega dne predvidoma dosegla pretok okoli 1200 m3/s.

Pretok Savinje v Laškem je 543 m3/s in upada. V spodnjem toku se Savinja razliva na izpostavljenih mestih ob strugi.

Ljubljanica poplavlja na območju pogostih poplav, njen pretok v Mostah je 219 m3/s in upada.

 

Težave tudi na cestah

Zaradi zemeljskih plazov in poplavljenih vozišč je oviran promet na več cestah po državi. Če se odpravljate na pot, preverite stanje na cestah in bodite skrajno previdni, saj so ceste po vsej državi mokre in spolzke. Trenutno stanje na cestah lahko spremljate na straneh prometno-informacijskega centra

Zaprte ceste in poplavljena cestišča

V Posavju in Zasavju je zaprta je glavna cesta Zidani most - Hrastnik, v Zidanem mostu pri železniški postaji zaradi večje količine kamenja na vozišču. Zaprte so tudi ceste: Suhadol - Zidani most, Šklendrovec - Podkum, Laško - Lahomno - Šentrupert, MP Orešje.

Na Dolenjskem so zaprte ceste: Zameško - Kostanjevica, Krmačina - Drašiči - Metlika, Stari trg - Kot (pri Prelesju), Mokronog - Zbure (pri Mokronogu), Škocjan - Dobruška vas, Dobruška vas - Šentjernej (pri Dobravi), Gaber - Uršna Sela - Novo mesto, Gabrje - Ratež (pri Velikih Brusnicah), MP Božakovo, Šentjernej - Kostanjevica na Krki - Križaj.

V Pomurju in Podravju: Tešanovci - Moravske Toplice (v Tešanovcih), LC Murski Vrh - Hrastje - Mota, LC Boračeva - Janžev Vrh, MP Hotiza, Ptuj - Zavrč (pri Borlu), MP Zavrč je za tovorni promet zaprt v obe smeri (obvoz preko MP Središče ob Dravi).

Na Štajerskem: Poljčane - Majšperk (pri Koritnem), Majšperk - Jurovci (pri Stogovcih), Ruta - Pesek (med Lovrencem na Pohorju in Roglo), Imeno - Podčetrtek, MP Imeno, Rimske Toplice - Jurklošter, Štore - Svetina - Laško (med Svetino in Planinico), Črnolica - Lesično (med Gorici pri Slivnici in Žegarjem).

Preden se odpravite na pot, preverite akutalne razmere na cestah na straneh prometno-informacijskega centra

Kakšne so razmere pri vas? Fotografije posledic obilnega deževja nam lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.