Slovenija
31 ogledov

Reke že poplavljajo

Reka Sava, deroča reka, Črnuče, poplave Žurnal24 main
Opozorilo: reke na severovzhodu že poplavljajo. Na tem območju je že zalitih nekaj kleti. Kljub temu v Pomurju ponoči ne pričakujejo težav.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so danes gasilci vodo že črpali iz kleti v Gornji Radgoni, Murski Soboti, Ljutomeru in Središču ob Dravi. V Gornji Radgoni so morali gasilci iz večih kleti stanovanjskih hiš črpati meteorno vodo. V Lidlu pri Ljutomeru pa je zaradi dežja in topljenja snega voda zalila nakladalno rampo, iz katere so morali gasilci izčrpati okrog šest tisoč litrov vode.

Poplavljanje zaradi kombinacije taljenja snega s padavinami

Hidrolog Dušan Polajnar nam je povedal, da so pritoki rek povečani predvsem zaradi kombinacije taljenja snegu in padavin. Poplavljala naj bi predvsem reka Ledava, ki pa jo že vračajo v kanal, so nam sporočili s hidrološkega oddelka na Agenciji RS za okolje (Arso). "Reke poplavljajo predvsem travnike oziroma najbolj izpostavljena območja. Za zdaj na hujše poplave ne kaže. Kljub temu lahko kombinacija taljenja snegu, povišana podtalnica in povišan nivo reke povzročijo tudi nevšečnosti na objektih," je povedal Polajner. Na Arsu so izdali tudi opozorilo, da bodo danes in jutri opozorilne pretoke dosegle reke na severovzhodu, lahko pa tudi na jugovzhodu Slovenije. "Reke na severovzhodu ponekod že poplavljajo," so zapisali.

Padavine bodo ponoči prenehale

Padavine se bodo sicer od severovzhoda razširile nad večji del države. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Padavine naj bi po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča ponoči že prenehale. V prihodnjih dneh lahko tako pričakujemo suho vreme, v petek pa morda tudi nekaj sonca.

Na Koroškem težave s snegom

Vnovično sneženje povzroča nekaj težav na Koroškem, kjer težak sneg ponekod ogroža strešne konstrukcije. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je težak sneg danes ogrožal konstrukcijo stanovanje hiše na Prevaljah in streho gospodarskega poslopja v Pamečah, kjer so posredovali gasilci. Glavne ceste po Koroškem so prevozne. Sneg preventivno odstranjujejo gasilci.

Povečani pretoki rek po vsej Sloveniji

V prihodnjih dneh je zaradi taljenja snega možno pričakovati povečane pretoke rek tudi drugod po Sloveniji, vendar ti ne bodo tako veliki. "Največ težav s poplavljanjem imajo v Pomurju in Prekmurju predvsem zaradi lege oziroma nižine. Prav tako pri njih dežuje, medtem ko drugje rahlo sneži ali pa še bo," je še povedal Polajnar.

Ponoči v Pomurju ne pričakujejo težav

V Pomurju zaradi naraslih voda po oceni Centra za obveščanje v Murski Soboti ponoči ne pričakujejo težav, sploh pa ne večje nevarnosti. Čeprav sta reki Ledava in Ščavnica s pritoki polni, se nista razlili, Mura v Gornji Radgoni pa ima pretok 510 kubičnih metrov na sekundo oziroma višino 259 centimetrov.

Nevarnost prve stopnje, ko začnejo reko opazovati, razglasijo šele pri pretoku 800-900 kubičnih metrov na sekundo oziroma pri višini 320 centimetrov.

Ker v Avstriji sneži, večjega naraščanja Mure ne pričakujejo, tega pa ni napovedala niti avstrijska stran.

Pomurski gasilci so danes opravili nekaj več kot deset intervencij v različnih krajih, največkrat so črpali vodo iz kleti. Sicer pa je nekaj površin, predvsem na lendavskem koncu, poplavljenih zaradi zamašenih oziroma nevzdrževanih prepustov ob cestah, saj voda ne more odtekati.

Zaradi vode so zaprte lokalne ceste pri Dobrovniku, Prosenjakovcih in Motvarjevcih.

Komentarjev 1
  • Scott 20:01 26.februar 2013.

    Kriv pa zopet gospod Janša?