Slovenija
117 ogledov

Rekorder med policisti: 19.200 evrov za potne stroške

stop policija, loparček, kolo, kolesarjenje, policija, kolesarska steza, kolesar, kolesarka, policist na Žurnal24
Lani v celem letu več kot 700 policistov za potne stroške dobilo izplačanih več kot pet tisoč evrov. Policist: "Na premestitev pristanem takoj. Ta denar mi ne pomeni nič."

Kleščenje potnih stroškov policistov je eden od prvih ukrepov, ki jih je notranji minister Vinko Gorenak napovedal v okviru vsesplošnega zategovanja pasu. Na ministrstvu so še zatrdili, da bo vlada problematiko reševala na ravni celotne državne uprave, in ne samo v policiji.

Tu je sicer problematika potnih stroškov bolj zapletena, saj po navedbah ministrstva največ policistov prihaja s Štajerske in Dolenjske, najmanj pa iz Ljubljane in Primorske. Daljše vožnje policistov na delovno mesto so zato neizogibne.

Včeraj so se na to temo sestali predstavniki notranjega ministrstva in Sindikata policistov Slovenije (SPS).

Ob pregledu stroškov za lani se je namreč izkazalo, da je eden od policistov dobil izplačanih kar 19.200 evrov potnih stroškov. Na MNZ so sicer naredili seznam vseh tistih zaposlenih, ki so lani za prevoz na delo in z njega prejeli več kot pet tisoč evrov. Teh pa je devet odstotkov oziroma nekaj več kot 700.

"Ta denar mi ne pomeni nič"

"Rad bi šel domov. Kot kadetu so mi obljubili, da bom po treh letih dela v Kopru lahko šel delat domov. Ko se po tem času ni zgodilo nič, sem po petih letih začel pisati prošnje za premestitev. Doma sta starša potrebovala mojo pomoč, res sem prosil za premestitev, pa se je nikakor ni dalo urediti.

Na upravi so mi zagotavljali, da me ob primerni zamenjavi lahko premestijo – poslal sem ogromno prošenj, zamenjave ni bilo. Rekli so, da me preprosto ne morejo spustiti. Vodstvo moje prošnje ignorira. Dekle sem celo pripeljal v Koper, ker pa ni našla službe, se je vrnila domov.

Imam otroka, starega nekaj mesecev. Partnerica si je našla službo v domačem kraju, a je bolna, zato sem se prisiljen voziti. Pri premestitvi mi pomaga tudi sindikat, ki je na moj primer že opozoril vodstvo policije. Na premestitev pristanem takoj. Ta denar mi ne pomeni nič," pa je povedal policist, ki se vozi na delo iz Štajerske na Primorsko in je lani dobil okoli 15 tisoč evrov izplačanih stroškov.

SPS: Večinski prehod na 12-urne delovnike

Na ministrstvu vidijo več možnosti rešitve: organiziranje prevoza za zaposlene, ponudba službenih stanovanj, ki so v bližini delovnih mest, in premestitve zaposlenih bližje domu. Kot so zapisali pri sindikatu, prva možnost ne pride v poštev zaradi operativne narave dela. Glede najema službenega stanovanja pa so pri SPS predlagali, da bi imeli "policisti, ki bi se odločili za najem službenega stanovanja, ki je bližje njihovemu delovnemu mestu, tega možnost po določenem času odkupiti po subvencionirani ceni".

"Predstavniki SPS smo za rešitev omenjenega problema podali več možnih rešitev, s katerimi bi lahko že zdaj privarčevali kar nekaj proračunskega denarja. Med možnimi rešitvami smo predlagali večinski prehod na 12-urne delovnike, razen tam, kjer to ni mogoče. Predlagali smo tudi, da bi se vsem, ki delajo po razporedu (delo v različnih časovnih terminih), izplačevala kilometrina, s tem bi odpravili administrativne ovire (po grobi oceni za obdelavo potnih stroškov porabimo do deset tisoč delovnih ur)," so še zapisali pri SPS.

Od delodajalca pričakujejo, da ne bodo varčevali le pri policiji in da se bodo težave reševale s pogovorom z zaposlenimi.

Komentarjev 13
  • privat 07:25 15.marec 2012.

    policijo so že naredili ne sposobno,ne močno...samo še nekaj malega je ostalo nepokradeno in bejžmo v avstralijo...

  • Fertel 19:25 14.marec 2012.

    Le kaj mislite, da imajo od zadaj? Policijo kot vem reorganizirajo že drugič ali celo tretjič v treh letih. Banke, zavarovalnice, Luka Koper itd so še za pokradet in je treba policijo uničiti. Ko bodo imeli vse polastninjeno, bo pa ...prikaži več policija tata mata, da jim bo čuvala nakradeno.Drugače si ni moč razlagat, saj je večina drugih v javni upravi vsa leta nedotaknjena in po TV pogosto vidimo, da sploh ne vedo kaj delajo, le plače si dvigajo drug drugemu. Mislim, da je ta država postala sramota in nisem več ponosen nanjo.

  • zlatane 18:07 14.marec 2012.

    brez skrbi uredil sem vse, kot treba, samo spil pa mi je tistih 10 minut toliko živcev, kot mi jih v življenju ne spijejo drugi v 2 letih, vsak pa naj dela to, za kar ima pooblastila