Avto
34 ogledov

Alaskan napoveduje novega Renaultovega aduta

Renault alaskan
1/16
Renault
Renault bo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil koncept poltovornjaka (pick-upa) poimenovan alaskan. To je napoved serijskega modela, s katerim imajo v Parizu velike načrte v segmentu lahkih gospodarskih vozil.

Renault želi postati vodilni svetovni ponudnik na področju poltovornjakov, ki predstavljajo tretjinski delež trga lahkih gospodarskih vozil. Po konceptu oroch, razkritem na salonu v Argentini, bo v Frankfurtu razkrit alaskan, prototip pick-upa z nosilnostjo ene tone.

S fotoaparatom v ogledalih omogoča podoživljanje dogodivščin

Alaskan pomeni naslednji korak v osvajanju segmenta pick-upov. Na mišičastih in izklesanih stranicah poltovornjaka izstopata poudarjena blatnika, ki obdajata 21-palčna kolesa. Renault na račun moderne estetike v segment poltovornjakov vnaša ključne elemente oblikovne istovetnosti znamke. K temu pripomore tudi Velik logotip na maski.

Kovinske barve karoserije dopolnjujejo satinirane, brušene in polirane površine. Dodatki modre in rumene barve na zunanjih ogledalih, zavornih čeljustih, središču platišč in prednji vlečni kljuki so dodatna osvežitev študije. Posebnost prednjega dela sta tudi žarometa v obliki bumeranga oziroma črke C, izrazit svetloben pečat zagotavljajo svetila z izključno svetilnimi diodami full-led.

Nosilnost s potniki znaša več kot tono. Tovorni prostor ima tri vzdolžne žlebove za pritrjevanje tovora ali opreme. Na vsaki strani tovornega prostora sta koriti za varno shranjevanje manjšega tovora. V ohišji zunanjih ogledal sta vgrajeni kameri, ki omogočata snemanje okolice, posnetki pa lahko služijo za podoživljanje pustolovščin. Renault je s ciljem, da poudari večnamensko uporabnost študije Z-U60, sklenil sporazum o oblikovalskem sodelovanju s švedsko znamko fotoaparatov Hasselblad. Ta je med drugim zaslovela tudi zato, ker je izdelala fotografsko opremo za vesoljski program Apollo, v okviru katerega je bil dosežen tudi prvi obisk človeka na Mesecu.

Serijski model ne bo predstavljal odmika

Alaskan ima vgrajen preverjen Renaultov štirivaljni dizelski motor z dvema turbinskima polnilnikoma, ki ga že vgrajujejo v druge modele, zlasti v master. Tehnologija dvojnega turba (twin turbo) je kombinacija majhnega turbo polnilnika, ki zagotavlja odzivnost in navor že pri nizkih vrtljajih, in večjega, ki to vlogo prevzame pri višjih vrtljajih. Vzdolžno vgrajeni motor je lažji od povprečja tega razreda. Poleg dobrega pospeška pri Renaultu zagotavljajo gospodarno porabo goriva in majhen izpust ogljikovega dioksida.

Alaskan je le uvod v napoved serijskega modela, ki bo podoben konceptu. Pri Renaultu zagotavljajo, da bo oblikovan v enakem duhu kot alaskan in bo imel enake mere. Na voljo bo v več različicah in z več motorji. Serijski model bo nastal na podlagi Renaultovih izkušenj iz segmenta križancev (captur in kadjar) in bo pick-up višjega razreda za poslovno in zasebno rabo, za vsakdanje vožnje in prostočasne dejavnosti.

Ta novi pick-up z nosilnostjo ene tone bo razkrit v prvi polovici leta 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.