Avto
93 ogledov

Kako je lak za nohte za novomeškega twinga razburil francosko javnost

Renault twingo Youtube
Renault je z videom, v katerem ženska z lakom za nohte, ki je enake barve kot karoserija njenega twinga, popravi prasko na avtomobilu, izzvali veliko zanimanja in tudi kritik, da je video seksističen.

Praktično od samega začetka avtomobilskega marketinga želijo proizvajalci avtomobilov svoje produkte povezati z modo in stilom. V to vlagajo veliko naporov, saj želijo k nakupu vozila poleg moških pritegniti tudi čim več žensk. 

Renaultov zadnji projekt, v katerem predstavljajo lak za nohte, so kritizirale francoske aktivistke za pravice žensk, ki so video, v katerem dekle z lakom za nohte, ki je enake barve kot njen avtomobil, popravi prasko na vozilu, označile za seksističen.

Naj sije kot vaši nohti

Pri Renaultu so v ponedeljek najavili, da so izdelali lak za nohte, s katerim lahko popravimo tudi manjše praske na karoseriji vozila. Lak za nohte je na voljo v identičnih barvah, kakršne so karoserije mestnega twinga, ki ga ekskluzivno proizvajajo v novomeškem Revozu.

"Z lakom se lahko nohti lastnice ujemajo z barvo vozila," so pri Renaultu zapisali v sporočilu za javnost, pri tem pa pokazali video svetlo modrega twinga s prasko, ki jo njegova lastnica popravi, kar z lakom za nohte. "Naj sijejo tako vaši nohti, kot avto," je sporočilo, ki se pojavi v videu.

Nesposobnost žensk za vožnjo

Renaultov lak za nohte | Avtor: Youtube Youtube
Kampanja je naletela na nekatere kritike socialnih medijev in aktivistk za pravice žensk. Francoska aktivistka iz združenja Chiennes de Garde Marie-Noelle Bas je prepričana, da video nakazuje na nesposobnost žensk za vožnjo. Renault pa so na socialnih omrežjih napadli, da pri twingu z videom nagovarjajo in favorizirajo ženske.

Pri Renaultu so se nemudoma odzvali in za francoski časnik 20 Minutes pojasnili, da lak ni ekskluzivno namenjen ženskam, ampak so z njim želeli poenostaviti življenje lastnikom twinga, naj si bo to ženska ali moški.

Twingov lak za nohte proizvaja zagonsko start-up kozmetično podjetje Ink and Out iz Pariza, ki si lasti tudi znamko De Blangy. Lak je možno kupiti v Renaultovih salonih ali na spletu, stane pa 8,90 evra. Pri Renaultu so pojasnili, da bo lak na prodaj le kratek čas.

Renault ni prvi

Renault ni prvi avtomobilski proizvajalec, ki je povezal svoje avtomobile z modo in stilom v prizadevanju, da nagovori tako ženske kot tudi moške. Leta 2005 je Ford Motor sodeloval z OPI, kozmetičnim podjetjem, ki je proizvedlo tri lake, ki so se ujemali z barvo njihovega športnega modela mustang. Leta 2014 so v počastitev 50. obletnice mustanga spet združili moči in naredili šest odtenkov laka za nohte. 

Z lakom za nohte ne popravljajte karoserije vozila

Joerg Zumkleypredstavnik enega največjih svetovni proizvajalcev lakov BASF je pojasnil, da lak za nohte ne izpolnjuje funkcionalnosti, ki jo zahteva karoserija avtomobila, kot je UV zaščita, zaščita pred karoserijo ali zaščito pred kamenčki, ki priletijo v karoserijo in krušijo barvo.

Nadalje so avtomobilske barve nanesene na karoserijo s posebnimi postopki pršenja. "Če boste lak na karoserijo nanesli s čopičem, se bo to opazilo," še pojasnjuje Zumkley.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.