Avto
113 ogledov

Prodaja twinga v Evropi padla za petino, kaj pravijo v Revozu?

Peoirzvodnja v Revozu Andrej Leban
Prodaja malih vozil v Evropi je zahvaljujoč veliki rasti prodaje v Italiji v vzponu. Na drugi strani je prodaja Renaultovega twinga, ki ga proizvajajo v Revozu v Novem mestu, v pvih štirih mesecih letos v primerjavi z lani padla kar za petino. V Revozu so za zurnal24.si dejali, da manjša prodaja trenutno nima vpliva na delavce.

Fiat panda je bila v prvih štirih mesecih letošnjega leta najbolje prodajan mali avtomobil v Evropi. Predvsem zahvaljujoč prodaji v Italiji, kjer so med januarjem in aprilom letos po podatkih JATO Dynamics prodali 129.770 malih vozil, kar je petino več kot v enakem obdoju lani.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so v Evropi prodali 74.018 modelov fiat panda, na drugem mestu sledi fiat 500 (68.068 prodani), na tretjem je VW up! (35.084), četrtem toyota aygo (31.509) in petem renault twingo (29.081). Največjo rast beleži prodaja smarta fortwo (25-odstotna rast), v prvih štirih mesecih leta 2016 so jih prodali dobrih 22 tisoč, kar ga uvršča na 10. mesto v razredu mini vozil. Največji padec prodaje je zabeležil twingo (20 odstotni padec), sledi mu VW up! (7,7-odstotni padec).

Kje analitik vidi vzrok za slabo prodajo twinga?

Renault twingo GT | Avtor: Renault Renault
Za Italijo je drugi največji trg mini vozil Velika Britanija, kjer so v prvih štirih mesecih letos prodali 86.142 vozil, do petega mesta sledijo Nemčija (76.387), Francija (54.415) in Nizozemska (25.887).

Ian Fletcher, avtomobilski analitik pri IHS je dejal, da Renault s twingom ni uspel izpolniti pričakovanj. Spletni portal Automotive News Europe navaja, da so morali v Revozu v Novem mestu zaradi manjše prodaje twinga ukiniti eno izmeno. Fletcher meni, da je lahko vzrok za manjšo prodajo pogon na zadnji kolesi, zaradi katerega je prtljažni prostor manjši. Drugi razlog po mnenju analitika je konkurenca znotraj Renaulta - navaja večjega clia, ki z ugodno ceno bistveno ne odstopa od twinga.

V Revozu bodo zaposlovali, letos je izzivov veliko

Nevenka Bašek Zildovič, predstavnica za stike z mediji v Revozu na naše vprašanje o posledicah nižje porabe twinga v Evropi odgovarja, da so v tovarni že oktobra lani prilagodili obseg proizvodnje povpraševanju na trgu, in sicer z 42 vozil na uro na 38 vozil na uro. "S tem ukrepom smo zagotovili ustrezno delovanje tovarne in zadostili povpraševanju na trgu. Ocenjujemo, da bodo konec leta proizvedene količine twinga na podobni ravni kot leto poprej, saj je bilo v začetku lanskega leta veliko vozil prodanih iz zalog," pojasnjuje sogovornica, ki pravi tudi, da zaradi podatkov o padcu prodaje twinga ne bo dodatnega krčenja števila zaposlenih, ker: "Trenutno ni opaziti večjega vpliva, saj se po drugi strani v Revozu že pripravljamo na začetek proizvodnje tretjega modela – clia IV, ki bo prinesel nove proizvodne količine, zato tudi že zaposlujemo nove delavce."

Prenovljeni renault clio | Avtor: Renault Renault


O načrtovanih količinah clia v Revozu nimajo konkretnih podatkov, Bašek Zildovičeva pa pravi, da bodo količine vsekakor – gledano skupaj, za celotno tovarno - višje od trenutnih, saj je od začetka prihodnjega leta načrtovano obratovanje v najmanj dveh izmenah in pol.

Prilagoditve zaradi proizvodnje električnega avtomobila

Za uvedbo električnega smarta so morali v tovarni izvesti določena naložbena dela, prilagoditve proizvodnega procesa in posebno izobraževanje oziroma usposabljanje zaposlenih. "Prva vozila smo v tovarni že uspešno izdelali, zdaj se pripravljamo na začetek prodaje, ki jo bo sprožil naš partner Daimler oziroma Smart," še pravi predstavnica za stike z mediji in zaključuje z novostmmi v tovarni za leto 2016: "Novosti je v letošnjem letu veliko: twingo GT, smart forfour EV, smart forfour brabus, clio IV, zato je tudi velik izziv."

 

Komentarjev 4
  • MihaMB 16:17 13.julij 2016.

    Avto je:- grd- nepraktičen- absolutno predragTo je vsa umetnost...

  • AnzeSmolej 15:37 13.julij 2016.

    Twingo je v previsokem cenovnem rangu. Moral bi biti nov z vso opremo največ 7000€ potem se pa lahko pogovarjamo. Še bolje da bi bil kakšen dober hibrid, kjer bi zmogle 50km samo na štrom, za ceno do 9000€. Pa ...prikaži več seveda bi morali narediti kaj več na prostornosti kot jo je imel prvi Twingo!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:22 13.julij 2016.

    kakor za koga,jaz bi ga takoj kupil samo na minimalcu pač ne kupuješ novega avta