Avto
32 ogledov

Renault v Edisonu le še z Revozom

Revoz Gregor Prebil
Renault naj bi se v projektu Edison, v katerem zelo pomembno vlogo igra tudi slovenski Revoz, odločil odstopiti od načrtovanega lastnega vozila na osnovi dvosedežnega smarta.

Po pisanju ugledne britanske revije Car so vodilni pri Renaultu sklenili zategniti pas in skrčiti načrtovane stroške, ki jih imajo v projektu Edison. Ta v sodelovanju s koncernom Daimler predvideva skupen razvoj in izdelavo naslednjih generacij smarta in twinga.

Doslej je ta načrt predvideval, da si bodo Francozi izposodili naslednjega dvosedežnega smarta fortwo in mu nadeli lasten logotip, a se to očitno ne bo zgodilo. Pri Caru predvidevajo, da je lasten razvoj električnih modelov, kot sta twizzy in zoe, Renault stal že preveč denarja in so morali nekje pripreti pipico. Tako bo dvosedežnik tudi v prihodnje nosil le smartovo ime, še naprej pa ga bodo izdelovali v francoskem Hambachu.

Renault sicer ostaja še naprej zavezan skupnemu razvoju štirisedežne platforme z zadnjim pogonom, na osnovi katere bodo izdelovali naslednjo generacijo twinga, Daimlerjeva različica pa se bo kot doslej imenovala smart forfour. Kot je znano, bodo oba štirisedežna avtomobila od leta 2014 izdelovali v Revozu, tudi v električni različici. Kot so za Žurnal povedali v novomeški tovarni, s kakršnimikoli spremembami pri projektu doslej niso bili seznanjeni.

Oba vodilna moža koncernov, Carlos Ghosn iz Renault-Nissana in Dieter Zetsche iz Daimlerja, sta v nedavnih ločenih intevjujih zatrdila, da je partnerstvo trdno in dolgotrajno ter da si od njega oba obetata velike prihranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.