Šport
21 ogledov

Katanec izpustil Iličića, Boharja in Zahovića

Katanec Slovenija Kanada NZS Brnčičeva Youtube
Slovenski selektor na seznam za tekmi s Švico in Litvo ni uvrstil Josipa Iličića. Iz vrst Maribora so vpoklicani Željko Filipović, Mitja Viler in Aleš Mertelj.

Po uvodnem porazu v Estoniji (1:0) bodo nogometaši Slovenije hitro dobili priložnost za popravni izpit. Že čez dober teden dni se bodo v Ljudskem vrtu pomerili s Švico, sledil bo še dvoboj z reprezentanco Litve v Vilni.

Tokrat Srečko Katanec presenetljivo ni vpoklical Josipa Iličića, medtem ko je njegov soigralec pri Fiorentini, Belokranjec Jasmin Kurtić, med izbrano štiriindvajseterico. V ekipi sta tudi stalna udeleženca reprezentančnih zborov Andraž Kirm in Nejc Pečnik, spet je v izbrani vrsti tudi Rajko Rotman. Kljub temu da imajo slovenski napadalci v zadnjem času veliko težav z doseganjem golov, je brez poziva v izbrano vrsto ostal tudi udeleženec Lige prvakov Roman Bezjak.

"Iličića tokrat ni zraven. Ni pa odpisan in ni nič narobe. Zahtevam pa določene stvari od igralcev. Če povem po italijansko - 'non abbiamo bisogno di giocatori di fama, ma di fame'. Tako pač je. Rabimo lačne, željne igralce, ne slavnih. To mora biti pri nas prvi kriterij. Še z nekaterimi, ki so na seznamu, se bo treba pogovoriti, kako stvari stojijo," je na novinarski konferenci pojasnil Katanec.

Selektor se je dotaknil tudi vrnitve Krima in Pečnika na reprezentančni seznam: "Kirm prej ni imel kluba, drugače bi bil že prej zraven. Zdaj ga ima, spet je v pogonu in se je vrnil. Pečnik je dobil še eno priložnost po tem, ko ga na prejšnji akciji ni bilo. Nismo taka reprezentanca, da bi lahko menjali kader iz tekme v tekmo. Ne pozabimo, da nas zdaj čakata dva obračuna, tisti z Litvo bo precej specifičen, tako da potrebujemo igralce z določenimi karakteristikami."

Kdo ob Cesarju na "štoperju"?

Iz vrst Maribora so tokrat poziv dobili Željko Filipović, Aleš Mertelj in Mitja Viler. V Ljudskem vrtu bosta ostala Jasmin Handanović in Damjan Bohar, tudi Luka Zahović še čaka na poziv slovenskega selektorja, čeprav so ga pod svoje okrilje vabili tudi Portugalci. 

Hud udarec za Katanca je poškodba Mirala Samardžića, stebra obrambe pri Rijeki in člana prve enajsterice na tekmi v Talinu. Za mesto centralnega branilca bodo ob kapetanu Boštjanu Cesarju tako kandidarili Gregor Balažic, Branko Ilić in Dominic Maroh.

Na oktobrski akciji bo selektor skušal popraviti vtis z uvodnega obračuna in poraza v Estoniji. Na vprašanje, kaj si želi za ti dve tekmi, je Katanec sprva najprej malce v šali izstrelil "šest točk", nato pa v resnejšem tonu nadaljeval: "Nikoli v življenju nisem postavljal pred igralce tega, koliko točk morajo osvojiti. Od igralcev samo želim, da se primerno obnašajo. Vedo, kaj zahtevam. Slovenija ni nikoli šla na kakšno veliko prvenstvo s tem, da je že na začetku bila pod kakšnim pritiskom. Mora pa nas biti strah, moramo se boriti, brez tega ne bo nič. Namreč, niti približno nismo superiorni v katerem koli tehnično-taktičnem elementu."

Reprezentanti se bodo zbrali v nedeljo na Ptuju, tekma s Švico, ki bo jubilejna 200. uradna tekma Slovenije, bo na sporedu 9. oktobra ob 20.45 v Mariboru, z Litvo pa 12. oktobra ob isti uri v Vilniusu. Kot zanimivost velja dodati, da je Slovenija trenutno na lestvici Mednarodne nogometne zveze 53., Švica je deseta, Litva pa 103.

Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmi s Švico in Litvo:

Vratarji:
Samir Handanović (Inter)
Vid Belec (Konyaspor)
Jan Oblak (Atlético Madrid)

Branilci:
Gregor Balažic (Karpati Lvov)
Branko Ilić (Partizan)
Mišo Brečko (Köln)
Mitja Viler (Maribor)
Boštjan Cesar (Chievo)
Dominic Maroh (Köln)
Martin Milec (Standard Liège)

Vezisti:
Kevin Kampl (Salzburg)
Andraž Kirm (Omonia Nikozija)
Željko Filipović (Maribor)
Andraž Struna (PAS Giannina)
Dalibor Stevanović (Torpedo Moskva)
Rajko Rotman (Istanbul BB)
Nejc Pečnik (Crvena zvezda)
Dejan Lazarević (Chievo)
Valter Birsa (Chievo)
Aleš Mertelj (Maribor)
Jasmin Kurtić (Fiorentina)

Napadalci:
Milivoje Novaković (Šimicu S-Pulse)
Tim Matavž (Augsburg)
Zlatan Ljubijankić (Omija Ardidža)

 

Komentarjev 2
  • jaki 17:48 01.oktober 2014.

    Jokica se že vnaprej ograjuje od porazov...

  • Pinoki 13:51 01.oktober 2014.

    Pa dobro no, ali vi sploh preberete kdaj kaj napišete preden objavite??!! Bedno res!