Slovenija
84 ogledov

Reševal bi se z javnim zavodom

slovenija 16.03.10 Boris Koprivnikar, skupnost socialnih zavodov slovenije, ljub Nik Rovan
Dom starejših Prebold. Direktor vztraja pri pripojitvi k domu v Trbovljah. Zoper stečaj vložil ugovor.

"Država sili javni dom Trbovlje, naj prevzame upravljanje zasebnega doma v Preboldu, v katerem ni vse čisto," je do načina reševanja Doma starejših občanov Prebold kritičen Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "Treba je iskati korist uporabnika, ne pa reševati zavoženo zasebno investicijo," je prepričan in dodaja, da bi s tem javni zavod prevzel tudi neplačane obveznosti, "kar pa je popolnoma nesprejemljivo".

Direktor preboldskega doma Ivan Kovač je sicer prepričan, da mu bo dolgove uspelo poravnati "z dolgoročnim financiranjem", in vztraja pri pripojitvi, prejšnji teden pa je tudi vložil ugovor zoper predlog stečaja, ki ga je vložil lastnik objekta Raiffeisen Leasing.

Škoda drugim domovom

Na ministrstvu za delo so se v reševanje doma, kot pravijo, vključili izključno zaradi tamkajšnjih stanovalcev in zaposlenih. "To pod sprejemljivimi pogoji podpiramo, a ne na škodo sistema," pravi Koprivnikar.

Ob pripojitvi se bo namreč zgodilo, da se bodo v 80 prostih prostorov v Preboldu preselili oskrbovanci iz drugih zasebnih domov, opozarja Dragan Žohar, direktor zasebnega Špesovega doma Vojnik. "Ministrstvo s to potezo ustvarja nepošteno konkurenco," pravi in dodaja, da je ministrstvo pred letom 2000 koncesionarje spodbujalo h gradnji domov, ob nastopu krize pa so ljudje začeli izbirati najcenejše in standardom povsem neprimerne domove. "To je tveganje trga, ki ste ga koncesionarji zavestno sprejeli s podpisom koncesijske pogodbe," na ministrstvu odgovarjajo Žoharju.

Komentarjev 2
  • Villa 08:28 11.oktober 2013.

    Na ministrstvu nimajo pojma. Njihova glavna preokupacija je, da grejejo svoj stolček in kasirajo vsak mesec plačo. Bravo Koprivnikar. Eden izmed redkih sposobnih ljudi v sloveniji.

  • Pepe007 07:44 11.oktober 2013.

    "To je tveganje trga, ki ste ga koncesionarji zavestno sprejeli s podpisom koncesijske pogodbe," na ministrstvu odgovarjajo".Naj ti na ministrstvu sprejmejo tveganje, da jim gospodarstvo ne da plače za pol leta in so vsi trenutni finančni problemi Slovenije rešeni.