Svet
19 ogledov

Reševalci pomagajo ranjenim v Oslu

Oslo eksplozija
1/8
Reuters
V norveški prestolnici naj bi se zgodil teroristični napad. Policija navedbe o terorizmu zanika, čeprav je organizacija "Podporniki mednarodnemu džihadu" prevzela odgovornost za napad. Ljudje so v šoku. Mrtvih je že sedem ljudi, ranjenih je sto.

Odgovornost za današnja napada v Oslu je prevzela organizacija "Podporniki mednarodnemu džihadu", poroča Al Arabiya. Kot so obrazložili, naj bi se z napadi maščevali zaradi vojaških sil, ki jih imajo Norvežani v Afganistanu, hkrati za pa so želeli opozoriti, da niso pozabili na karikature Mohameda, ki so bile objavljene v norveških časnikih.

Norveški dnevnik Aftenposten je namreč karikature Mohameda objavil kar dvakrat: prvič leta 2005 in drugič v začetku leta 2010 (zaradi poskusa napada na enega od njihovih avtorjev na Danskem). Karikature so izzvale ogorčenje in številne proteste muslimanov po vsem svetu.

Čeprav je omenjena organizacija prevzela odgovornost za napad, je več drugih organizacij, povezanih z džihadom, to kasneje zanikalo.

Tudi policija meni, da ni šlo za mednarodni teroristični napad, saj bi bil po njihovem mnenju napad lahko politično motiviran.

Eksplozija v Oslu

Eksplozija, ki je danes popoldne odjeknila v Oslu, je močno poškodovala vladno poslopje v osrednjem delu Osla. Poškodovana je tudi pisarna norveškega predsednika vlade Jensa Stoltenberga, ki po poročanju norveških medijev ni bil ranjen in je na varnem.

Poškodbam je podleglo sedem oseb, več je ranjenih. Zaradi eksplozije so zaprte tudi vse ceste, ki vodijo v center mesta. Poškodovana naj bi bila tudi stavba največjega norveškega tabloida VG.

"Stresla se je cela stavba. Mislil smo, da je potres," je za spletno stran norveške nacionalne televizije povedal novinar Ingunn Andersen. "Vsa okna so popokala. Na ulici vlada kaos. Več ljudi je ranjenih."

Eksplozija je bila tako močna, da so v 17-nadstropni stavbi popokala vsa okna. Poškodovana so tudi ostala ministrstva v bližini ter ministrstvo za nafto, kjer je izbruhnil tudi požar.

"Eksplodiralo naj bi med pisarno premierja in ministrstvom za nafto. Obe pisarni sta močno poškodovani, " je za Reuters povedal eden izmed očividcev Walter Gibbs.

Evakuirali so parlament

Evakuirali so tudi poslopje parlamenta, politike so prepeljali na varno v zaklonišče. Nekateri ljudje naj bi bili še vedno ujeti v poškodovanih poslopjih.

Na mestu eksplozije naj bi bilo videti uničen avtomobil, zaradi česar se ugiba, da je šlo za avtomobil bombo. Policija že potrdila, da je šlo za eksplozijo bombe, govori se tudi o terorističnem napadu. Mediji tudi poročajo, da naj bi v vladni četrti Osla, nedaleč od prizorišča eksplozije, našli več oziroma najmanj dve še neeksplodirani bombi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Oslu naj bi odjeknila tudi druga eksplozija, kar po poročanju norveških medijev ne drži. V neposredni bližini so našli še dve bombi, med drugim tudi na železniški postaji, ki pa se nista aktivirali.

Komentarjev 8
  • mirko 23:21 22.julij 2011.

    Negativne ocene na komentar sem dobil od tistih, ki imajo službe in lepe plače v državni in javni upravi in se upravičeno bojijo, da bi se kaj takega zgodilo pri nas.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:11 22.julij 2011.

    Mirko,mislim,da si sfalil,Norveška ma po moje najmanj revnih in najvišji standard na prebivalca.Da nisi slučajno zamešal Norveško z Namibijo??

  • zic 21:02 22.julij 2011.

    evo mirko, ker si brihten, lepo poglej katera organizacija je prevzela odgovornost!!! To pa je eno sranje in kje so našel Norveško, nikdar tam nobenih težav!!!