Slovenija
18 ogledov

Reševalci v gorah posredovali kar osemkrat

Helikopter Slovenske vojske Žurnal24 main
Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policist gorske enote so v tem vikendu v gorah posredovali v kar osmih primerih.

"V soboto zjutraj je Radovljičan napačno vstopil v Hanzovo pot proti Mojstrovki in se nevarno zaplezal. Poškodovan ni bil, opremljen pa tudi ne," so sporočili gorenjski policisti.

Takoj po reševanju je že sledilo novo reševanje na Mangartu, kjer se je pri skoku huje poškodoval padalec, in še eno na poti za Cmirom proti Vratom, kjer je s poti padel starejši planinec.

Ekipa je popoldan reševala tudi motorista, ki je z motorjem po cesti padel pod Vršičem, zvečer pa še Hrvatico, ki si je zaradi neustrezne obutve med hojo s Prehodavcev proti Koči pri Triglavskih jezerih poškodovala nogo.

"Včeraj že zgodaj zjutraj pa je ekipa s Staničevega doma v jeseniško bolnišnico prepeljala planinko, ki zaradi poškodbe kolena ni mogla nadaljevati poti, kasneje pa je posredovala še trikrat. S Prisanka je rešila planinko s poškodovano nogo, plezalca na Draškem vrhu, ki se je lažje poškodoval zaradi odloma kamnitega oprimka, na Breškem Jalovcu pa je iskala jadralnega padalca," so zapisali policisti.

Ko greste v hribe se primerno opremite

"V izogib nesrečam svetujemo ustrezne priprave na planinski vzpon ali pohod ter varno in previdno hojo. Poseben poudarek naj bo na vremenu, opremljenosti in obutvi, ustrezni izbiri poti, na psihofizični pripravljenosti, varni hoji, počitkih in varni vrnitvi domov," svetujejo možje v modrem.

Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti. V nesreči pa poškodovanega najprej zavaruje pred nadaljnjimi poškodbami in mu dajte prvo pomoč. O nesreči čim prej obvestite tudi gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.