Slovenija
127 ogledov

Reševali občana, ki so ju napadle ose

Pri trganju cvetja ne bodite preveč pogumni! Žurnal24 main
Dolenjske reševalce so včeraj klicali na območje Šentjerneja, kjer sta dva občana zaradi os potrebovala zdravniško pomoč.

Občana so ose napadle v gozdu Kobile v občini Šentjernej; reševalci nujne medicinske pomoči novomeškega zdravstvenega doma so jima nudili pomoč še v gozdu, nato pa ju odpeljali v novomeško splošno bolnišnico.

Pik ose načeloma ni nevaren, če se ne pojavi alergijska reakcija. Mesto, kjer nas piči osa, hladimo in z uporabo gelov za oskrbo po pikih zmanjšujemo bolečino, pri alergijskih reakcijah pa uporabljamo antihistaminik in v primeru anafilaktičnega šoka adrenalin.

Proti koncu poletja jih je največ

Že pred časom smo na našem portalu pisali, da je letos tako imenovano osje leto. "Letos je os res več," potrjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo. "Nihanje velikosti populacije je v naravi nekaj povsem običajnega, le da pri večini živali tega ne opazimo zlahka, ker niso tako moteče."

Na številčnost os ima po besedah Bevka velik vpliv vreme, v manjši meri pa tudi medvrstni odnosi z drugimi živalmi. "Bolj kot zima na številčnost vpliva vreme poleti in jeseni," pojasnjuje Bevk in dodaja, da je os pri nas navadno največ proti koncu poletja, ko so tudi najbolj nadležne.

Kako ravnati v primeru pika in kako ose najbolj uspešno odgajanjti, preberite v članku Letos je osje leto, v katerem biolog Bevk podrobneje odgovarja o tej nadlogi.

Komentarjev 3
  • popokatopetl 00:12 03.september 2015.

    Ne tko resno, no, sej to je tista muha ki se pretvarja da je osa ;)

  • Zverca 14:28 02.september 2015.

    Dragi Žurnal, strup os je termolabilen, kar pomeni, da mesto pika čimprej grejemo in ne hladimo. To so resne zadeve. Zato ne dajajte nasvetov, če nimate pojma.

  • zdrej 13:23 02.september 2015.

    A se hecate ali ste pa totalni nevedneži? Slika? RRResno? Muha, vi pa pišete o osah?Osa je to recimo to http://slike.planet-lepote.com/xinha/slike/odnosi/zdravje/osa.jpgNajbolj pogosta oblika. Ali pa recimo kaj takega http://l.yimg.com/g/images/spaceout.gif