Avto
58 ogledov

Vozniki na slovenskih cestah v izrednih razmerah zavedeni

Nesreča na avtocesti Bralka Irena
Na Avto-moto zvezi Slovenije so na podlagi pomislekov, ki opozarjajo na neznanje slovenskih voznikov v primerih, kadar na cesti nastopijo izredne razmere in so vozniki dolžni omogočiti varen prehod intervencijskim vozilo, opravili analizo zakonodaje in primerjavo z nekaterimi tujimi državami.

Robert  Štaba, generalni sekretar AMZS, je v izjavi za medije zapisal, da glede na številne    pomisleke o neznanju slovenskih voznikov pri ravnanju v izrednih razmerah, lahko dobimo  občutek, da  vozniki ne poznamo zakonodaje, nismo dovolj kulturni, se ne znamo ustrezno  odzivati, ne upoštevamo svetlobnih in zvočnih znakov intervencijskih vozil ipd.   
 
"Skozi medije se predstavlja 'pravilno ravnanje', ki ga svetujejo različne organizacije. Na podlagi  opozoril članov AMZS smo opravili analizo zakonodaje in primerjavo z nekaterimi tujimi  državami. Izkazalo se je, da z ravnanjem slovenskih voznikov ni nič narobe, temveč ravnajo    skladno s prakso učenja v avtošolah in skladno s slovensko zakonodajo na tem področju," pravi  Štaba.     
 
Na AMZS na hitro povzemajo zakonodajo,  ki pravi, da se vozniki vozil lahko umaknejo le do  robne črte voznega pasu, kar pa je glede na širino pasov avtoceste (ali  hitre  ceste) nemalokrat  preozko za intervencijska vozila. Po slovenski zakonodaji je umik vozila na odstavni pas lahko  prekršek, sankcioniran z globo 300 evrov, česar se vozniki zavedajo.

Avto-moto zvezi Slovenije je žal, da kljub številnim zapletom na cestah poklicanim organizacijam  tovrstna zmešnjava ni dovolj velik izziv za ureditev jasne zakonodaje ter temu primerno tudi jasnih    in zakonitih nasvetov voznikom. Tako predlagajo spremembo zakonodaje, ki bi jasno opredelila,    da se lahko odstavni pas v določenih  primerih uporablja tudi kot prostor, ki  zagotovi zadostno  širino za prehod intervencijskih vozil.

Komentarjev 6
  • Vunny 09:33 24.september 2015.

    Spet ta "K" birokracija! pa še izgovarjajo se, da je vse zapisano v zakonu.Naj se že enkrat eksplicitno napiše v zakon, da se vozila umaknejp skrajno levo in desno, ne glede na odstavni pas. Hkrati naj spremenijo tudi zakon ...prikaži več o širini parkirnega prostora, ne pa da si vsak po svoje razlaga širino le tega, ko se izrisuje na novo (podjetja, občine ...)

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 03:09 23.september 2015.

    Preiščite tudi Romano Vidergar in Antona Grkmana - prodajanje robe preko "nogavic" - preiščite predvsem zaloge. Resno, če ne najdete tam trdih drog sem jaz tjulenj. Če najdete se mi potrebno zahvaljevat, pomembno je, da se take smeti odstrani iz ...prikaži več našega okolja in nevarnosti za naše družine!

  • zdrej 10:33 22.september 2015.

    Kolega mi je razlagal, da je prijavil vožnjo po odstavnem, medtem ko so čakali v koloni. Pa mu je policaj rekel, da naj se še on pelje po odstavnem pasu. Tak da! Kazen je določena, vse ostalo pa je odvisno od policaja,