Vizita za živali > Novice
366 ogledov

Rešil psa iz Save

Reševanje psov iz Save Alenka Klemenčič, Pasja šola Bajka
Ko je pripadnik Slovenske vojske Blaž Planinc videl, da njegov pes plava na mestu, se je takoj odločil za reševanje.

“Blaž vsaka čast. Reševanje psov, ki ju je potegnilo v tok reke Save. Ko je Blaž z nami, smo čisto varni,” so objavili na Facebook strani Pasje šole Bajka.

Blaž Planinc, ki je sicer pripadnik Slovenske vojske, je psa rešil v sredo, ko so reko obiskali skupaj s pasjo šolo.

Prišel je v brezice 

Alenka Klemenčič iz Pasje šole Bajka je pojasnila, da se je v težavah znašel le en kuža, in sicer pes Planinca, ki je bil pripet na dolgem povodcu. “Pes je plaval okoli otočka v reki. Za tem otočkom so brzice. Pes je prišel v brzice in ni zaradi toka mogel nazaj, naprej pa tudi ne,” opisuje.

Dodaja, da Blaž takrat še ni vedel, da se je zataknil povodec. Ko je videl, da pes plava na mestu, se je odločil za reševanje. Ko je šel mimo otočka, je odmaknil zataknjen povodec, s povodcem v roki pa se je približal psu in ga potegnil k sebi.

Ko je svojega psa prijel za ovratnico, je videl, da se mu je približal tudi drugi kuža, ki je prišel pogledat, kaj se dogaja za otočkom. “Da ga ne bi potegnilo v brzice, je prijel tudi njega in oba odpeljal nazaj v miren tok Save,” je zaključila.

Pri tujem psu se ravna podobno 

“Ker je bil siv pes njegov, drugi pa tudi poznan, ju je brez obotavljanja prijel za ovratnico in odpeljal nazaj. Pri tujem psu, se ravna podobno,” svetuje Alenka Klemenčič. Po njenih besedah je treba pri reševanju psa iz vode paziti le pri pristopu, da se do psa pride od strani.

“Čeprav, ko je vprašanje življenje psa, ne gledaš iz katere strani in kako ga boš prijel, ampak ga primeš tako, kot ga v tistem trenutku lahko,” pojasnjuje. Ko zmoreš, pa psa preprimeš tako, da je pes ob strani in da lahko njegovo glavo odmakneš stran od sebe.

Nasveti za skrbnike 

“Skrbniki psov, morajo najprej poznati svoje pse in vedeti, kako poslušni so. Če so neposlušni, jih imejte na daljšem povodcu, pri tem pa vedno izberite mirno, če se da stoječo vodo,” svetuje Alenka Klemenčič. Če je pes poslušen, naj bo spuščen, ves čas pa ga moramo opazovati. Če je potrebno, pa ukrepamo hitro a mirno.

Opozarja, da lahko psa v primeru nesreče zagrabi panika, se prestraši in začne bežati stran od skrbnika. “Rešuje naj tisti, ki je fizično in psihično sposoben reševanja. Neplavalec ne bo šel v vodo in reševal psa. Najbolj važno pa je, da psa v vodo spustite tam, kjer je varno za oba,” še pravi.

Slikico reševanja psov so objavili tudi na Facebook strani Slovenske vojske in napisali: “Ponosni na našega pripadnika.”

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zic 21:08 02.avgust 2015.

    tale bo zej na suhem brihtna, s katere strani prideš do psa....baba iz katerokoli samo, da ga rešiš....sploh pa iz obale nasvete dajat, brez prakse, je res koristno!!??