Svet
7 ogledov

Rešili 400 potnikov, 200 jih je umrlo

Begunci na otoku Lampedusa EPA
V nesreči ribiške ladje ob obali Libije morda umrlo kakih 200 migrantov.

V nesreči ribiškega čolna, ki je potonil nekaj deset kilometrov od libijske obale, je po ocenah humanitarnih agencij morda umrlo do 200 migrantov. Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je bilo na čolnu okoli 600 ljudi, 400 so jih doslej rešili. Reševalci so našli 25 trupel, upanja, da so ostali preživeli, pa je vse manj.

Iskanje in reševanje morebitnih preživelih se sicer nadaljuje, a reševalci pričakujejo "znatno število smrtnih žrtev". Z lesenega ribiškega čolna so najprej poslali klic na pomoč, ko se mu je bližala prva ladja - La Niamh irske mornarice - pa se je prevrnil, saj so vsi migranti prihiteli na eno stran.

V bližini ladja Zdravnikov brez meja

V bližini prizorišča tokratne nesreče, 40 kilometrov severno od libijskega kraja kraja Zuvara, je bila med drugim reševalna ladja Dignity organizacije Zdravnikov brez meja, ki ima kapacitete za nudenje prve pomoči. Na prizorišču pomagajo še štiri reševalne ladje in helikopter. Reševalna akcija sicer poteka v okviru operacije EU za iskanje in reševanje migrantov v Sredozemskem morju Triton.

Čeprav dejanske razsežnosti nesreče še niso znane, se že vrstijo ocene, da gre za najhujšo nesrečo v Sredozemlju po tisti aprila, ko je v podobni nesreči umrlo kar okoli 800 migrantov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.