Slovenija
18 ogledov

Rešitev bank ni dovolj

slovenija 16.07.13, Bostjan Jazbec, novi guverner Banke Slovenije, sprejem noveg Anže Petkovšek
Slabe evropske obeti za slovensko gospodarstvo. Samo sanacija bančnega sektorja ni dovolj, izboljšati moramo še korporativno upravljanje.

Antonio Spilimbergo, vodja misije IMF, je danes v Ljubljani dejal, da bo morala Slovenija na podlagi rezultatov stresnih testov in pregleda aktive dokapitalizirati banke. "To je nujno vprašanje, ki ga je treba takoj rešiti," je dejal. Rezultatov stresnih testov in pregleda slovenskih bank pa sam še ne pozna.

Vendar zgolj sanacija bank ne bo dovolj: slediti mora še izboljšanje korporativnega upravljanja, predvsem v državnih podjetjih, in sanirati podjetniški sektor. "Če boste poskušali rešiti samo banke, ne boste dobili stabilne rešitve," je dejal. Za sanacijo gospodarstva se mu zdi zelo pomembna tudi prenovljena insolvenčna zakonodaja.

Slovenija poleg Cipra najslabša


IMF - del zloglasne trojke, ki v zameno za stroge varčevalne ukrepe in reforme že pomaga nekaterim članicam območja evra - Sloveniji za letos napoveduje 2,6-odstotni padec bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se slovensko gospodarstvo skrčilo še za 1,4 odstotka. Med evrskimi državami naj bi bil poleg Slovenije prihodnje leto v recesiji le še Ciper.
.

Komentarjev 1
  • Oxxo 20:55 28.oktober 2013.

    Še prihodnje leto? Ne nas več hecat... Slovenija bo s takim odnosom in delom vlade potrebovala 5+ let... da bo MALO bolje... samo MALO bolje...