Slovenija
15 ogledov

Rešitev iščejo na banki

Šalovci Žurnal24 main
Občinska stanovanja bi radi prodali sami; še vedno upajo na milijon evropskih sredstev.

Tri zasedena stanovanja v lasti Občine Šalovci, ki jih je poskušala NLB prejšnji teden neuspešno prodati na dražbi, bi radi prodali sami, pravi župan Iztok Fartek.

Predlog za tak dogovor in delno poplačilo dolga so že poslali banki upnici in NLB Leasingu, vendar odgovora še niso prejeli. Fartek pojasnjuje, da so že pred časom poskušali najemnikom občinskih stanovanj ta prodati, vendar jih to ni zanimalo. Zdaj pa bi se bili pripravljeni najemniki dogovoriti za odkup po ocenjeni vrednosti, hkrati imajo tudi predkupno pravico. Obema upnikoma občina sicer dolguje okoli 800 tisoč evrov.

S Probanko, ki je želela prodajati občinske premičnine, pa so se na občini že dogovorili za delno poplačilo, zato je bila dražba računalnikov in podobnega premoženja občine odpovedana. 

Ne morejo zarubiti javnih stavb

Na ministrstvih za notranje zadeve in finance so sicer zatrdili, da občini banke ne morejo zarubiti premoženja in denarja, ki so namenjeni izvajanju nujnih nalog občine, bo pa občina morala, pravijo na notranjem ministrstvu, dolgove poravnati sama, čeprav bo zato brez denarja za investicije. Z izvršbami pa banke ne morejo poseči v denar, ki ga občina dobi za izvajanje osnovnih nalog, prav tako ne morejo zarubiti občinske stavbe, vrtca, šole in podobnih zgradb, ki so "nujno potrebne za opravljanje javne službe". Na finančnem ministrstvu so povedali še, da občina ne more v stečaj.

Najprej vodovod, zdaj tožba

Najete kredite so sicer v Šalovcih porabili za gradnjo vodovoda, saj so zanj pričakovali evropska sredstva. Gradnjo so začeli, ko so od takratne službe vlade za lokalno samoupravo dobili sklep o sofinanciranju gradnje, vendar je bil ta pozneje preklican zaradi predvidenega "dvojnega sofinanciranja". Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bilo predvideno sofinanciranje tako iz Evropskega sklada za regionalni razvoj kot iz Kohezijskega sklada. 

Zaradi dobrega milijona evrov zdaj občina toži državo. Upravno sodišče pa je v enakem primeru Občine Grad, ki je tožbo vložila pred Šalovci, odločilo njim v prid. Presodili so, da je država zamudila roke za preklic sklepa, zato bi jim morali denar izplačati.

Komentarjev 1
  • ennanova 07:18 01.november 2013.

    Vstaja zombijev V Hiši sanjajočih knjig Ljubljana so predstavili dolgo pričakovani dnevnik protestnika, ki ga je v knjigi obrazov v živo pisal Lenart Zajc.V VSTAJI ZOMBIJEV (http://www.sanje.si/knjigarna/vstaja-zombijev.html) je opisal vse vidnejše protestniške dogodke, se odzival na medijsko poročanje ...prikaži več ter osvetlil politično manipulacijo predstavitve protestov. Pogovor je vodila Vesna Bukovec. http://za-misli.si/subkultura/1266-vstaja-zombijev