Svet
10 ogledov

Reški župan: "Nisem mislil resno"

Vojko Obersnel Petar Glebov/PIXSELL
Reški župan Vojko Obersnel, ki je s svojim tvitom v soboto povzročil razburjenje v odnosih med Slovenijo in Hrvaško, je dejal, da ni mislil resno in da je šlo za "aluzijo na nek star vic".

Kot je župan Vojko Obersnel še dodal, bi si želel, da bi izjava slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, na katero se je odzval, požela toliko pozornosti, kot jo je njegov tvit.

"Seveda ne mislim resno in moj tvit je aluzija na nek star vic," je v odgovoru na novinarska vprašanja v soboto zvečer pojasnil Obersnel, ki se sicer nahaja na službeni poti v Nemčiji.

Kot je še navedel, se dobro zaveda, da ni mogoče na tak način prepovedovati prihoda v državo, in tega tudi sam ne bi hotel. Ve namreč, da večina Slovencev ne deli mnenja ministra Erjavca, saj ima v Sloveniji številne prijatelje in sorodnike.

Župan je tudi dejal, da se - če je bil zaradi njegovih besed užaljen še kdo poleg ministra Erjavca in njegovih pribočnikov - osebno opravičuje.

Pred tem pa je za televizijo Nova TV izjavil, da ne vidi nobenega razloga za opravičilo, saj "nisem mislil na Slovence, ampak sem mislil na slovensko politiko".

"Mislim, da bi se moral v prvi vrsti minister Erjavec opravičiti Hrvaški. Še vedno ne razumem, kako je problem Ljubljanske banke povezan s podpisom pristopne pogodbe," je za Novo TV še dodal Obersnel.

Tvit kot odziv na izjavo Erjavca

Obersnel je razburjenje sprožil, ko je na Twitterju zapisal: "Slovenci pravijo, da morda nikoli ne bomo v EU. Prišel je čas, da jim nekdo končno pove: morda mi ne bomo v EU, vi pa ne boste na Jadranu." Kot je pojasnil, se je tako odzval na izjavo Erjavca, da Hrvaška morda nikoli ne bo članica EU.

Erjavec je namreč v četrtek v oddaji Pogledi Slovenije izjavil, da sta "vprašanje Ljubljanske banke in ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške k EU nedvomno resen problem".

Obenem je dodal, da bi se lahko zgodilo, če Slovenija ratifikacije zaradi politične krize ne bo uredila, da 1. julija Hrvaška ne bo vstopila v EU kot polnopravna članica. "In če zamudi ta rok, se lahko zgodi, da sploh ne bo nikdar polnopravna članica EU," je še menil. Kot je pojasnil, v EU v tem trenutku ni več interesa za širitev, ker ima sama zadosti težav.

Na tvit Obersnela, ki je sicer dolgoletni župan Reke in član največje vladne stranke SDP, so se nato v soboto najprej s pojasnilom Erjavčevih besed odzvali na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, nato pa sta župan in slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk tudi govorila po telefonu.

Komentarjev 7
  • dragec 15:11 21.januar 2013.

    nasprotno, resno si mislil!!!

  • tartufka2226 14:04 20.januar 2013.

    jaz že od konca vojne ne hodim v našo lijepo-----še malo podaljašam pot pa sem v grškem raju

  • Avatar roksa
    roksa 13:14 20.januar 2013.

    Prav maš!!!!!!!Še prosli bodo, da pridemo na Jadran!!!!!!!!!Če jim pa kaj ne paše, pa naj Čehom prodavajo kislo vodo!!!!!!!