Svet
8 ogledov

"Resnica prihaja in ne da se je ustaviti"

razno 10.06.13. Edward Snowden, american, javnosti posredoval informacijo o zaup Reuters
Ameriški vohun Snowden je prepričan, da bo resnica prišla na dan tudi, če ga ubijejo ali zaprejo.

Nekdanji uslužbenec Cie Edward Snowden, ki je poskrbel za odmevno razkritje ameriškega vladnega programa nadzora nad telefonskimi pogovori in internetom, je danes dejal, da ameriška vlada ne bo mogla ustaviti njegovih novih razkritij o skrivnostnih nadzornih programih.

"Vse, kar lahko sedaj rečem, je, da ameriška vlada ne bo zmožna prikriti tega škandala s tem, da me zapre ali umori. Resnica prihaja in ne da se je ustaviti," je dejal Snowden v spletnem intervjuju, ki ga je vodil britanski časnik Guardian.

V odgovorih na vprašanja je 29-letni "žvižgač" dejal, da je v Hong Kong pobegnil, preden je razkril nadzorne programe, zato, ker je menil, da v ZDA ne bi bil deležen poštene obravnave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ameriška vlada je, tako kot je naredila že pri drugih žvižgačih, nemudoma in predvidljivo uničila kakršnokoli možnost poštenega sojenja na domačih tleh ter me označila za krivega izdaje," je nadaljeval Snowden.

Sodeloval s Kitajsko?

Nekateri v Washingtonu pa so namignili, da je Snowden izbral Hong Kong zato, ker je sodeloval s Kitajsko, tekmico ZDA. A sam je zatrdil, da je izbral državo, ki bi lahko zdržala ameriške diplomatske pritiske.

Snowden, nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), je 20. maja s Havajev pobegnil v Hongkong. Časnikoma Guardian in Washington Post je razkril podatke o spornih ameriških programih nadzora, dovolil pa jima je tudi razkritje identitete, čeprav se je zavedal vseh posledic.

Komentarjev 2
  • nergač 23:14 17.junij 2013.

    Res ne razumem, kako lahko neki pisun v Žurnalu kar brez premisleka nekoga naslovi z "vohunom." Tukaj se vidi nivo tega pisanja "a la Jana."

  • Domen Kožar 22:43 17.junij 2013.

    Od kje ideja, da je dobil naziv vohuna?