Magazin > Lepota & telo
1806 ogledov

Resnice in laži o mleku

mlečni izdelki sir mleko jogurt Shutterstock
Kaj jemo. Homogenizirano mleko ni grožnja zdravju, tudi bolj mastno ne.

“S homogeniziranim mlekom ni nič narobe, saj je homogenizacija proces, pri katerem se mehansko razbijejo maščobne kapljice iz večjih na manjše,” pravi Živa Korošec, inženirka živilske tehnologije z Inštituta za nutricionistiko. Pojasnjuje, da se te maščobe razbijejo tudi, če pijemo nehomogenizirano mleko, in sicer v procesu prebave. “Ravno zaradi te razporeditve maščob naj bi bilo homogenizirano mleko lažje prebavljivo,” dodaja. Nepravilne so tudi trditve, da maščoba v homogeniziranem mleku prehaja direktno v kri in se lepi na stene žil: “To seveda ni mogoče,” zatrjuje sogovornica.

Ne obdela se večkrat

Sterilizirano trajno mleko je mleko, ki je obdelano na visoki temperaturi, na okoli 120 stopinjah Celzija, in je sterilno. “To pomeni, da v njem ni nobenih mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili, da se mleko pokvari. Zato je tako mleko uporabno precej dlje,” razlaga Koroščeva. A tudi sterilizirano trajno mleko ni uporabno v nedogled, saj se čez čas spremeni njegova kemijska struktura. “Zato ni res, da se tako mleko lahko večkrat obdela in se pošlje v prodajo. To je nemogoče zaradi kemijske strukture mleka.” Pri sterilizaciji se zaradi visoke temperature lahko zmanjša vsebnost določenih vitaminov in koristnih snovi, zato je sterilizirano mleko nekoliko manj hranljivo.

Svetuje sveže pasterizirano

“Rekla bi, da je še najboljše sveže pasterizirano mleko, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri nižjih temperaturah,” pravi. Pasterizacija mleka poteka pri okoli 80 stopinjah Celzija in uniči škodljive mikroorganizme.

“Za sveže mleko iz mlekomatov pa priporočam, da se prekuha,” svetuje Koroščeva. V svežem mleku so namreč določeni mikroorganizmi, ki bi lahko škodili zdravju nekaterih rizičnih skupin ljudi, še posebno nosečnic.

Cvrtje večji problem

Pri pitju polnomastnega mleka Koroščeva ne vidi posebne grožnje za zdravje, saj količina tako zaužite maščobe ni velika: “Ni tak problem, če pijemo mleko s 3,5 odstotka maščobe namesto tistega z 1,6 odstotka.” Sogovornica dodaja, da so v maščobah tudi določeni vitamini, ki so topni v maščobi in se izločijo, ko mleku zmanjšamo njen delež. Bistveno večji problem se ji zdijo ocvrte jedi: “Bolj smiselno je, da z jedilnika črtamo denimo dunajski zrezek in pomfrit, kot da se obremenjujemo s tem, koliko mastno mleko damo v kavo.”

Komentarjev 5
  • malinom 07:35 12.april 2013.

    Kitajci, ki itak nimajo encima za prebavo mleka pa naredijo študijo in zatrjujejo butastim Evropejcem, ki že tisočletja pijejo mleko? Ja mogoče res, ampak kljub temu, da je zadnja leta tako moderno zanikati in opljuvati vsa dognanja moderne medicine se ...prikaži veče na področju zdravstva, v onkologiji, pa če pogledamo še vsa dela z nevarnimi snovmi po industriji še vedno priporoča užiti določeno količino ravno mleka, če že ni kak posameznik alergičen, teh pa je vedno kak procent na 10000 populacije in vsi ne spadamo med te posebke. Še vedno je mleko najbolj preprost in najcenejši vir rudnin tudi za obdobje od otroštvo pa vse do 25 leta, ko telo še zna predelati, absorbirati daleč najbolj potreben kalcij, ki ga ženske , pa tudi moški še kako potrebujemo . Z leti upada absorbcija in ti vsi umetni kemijski pripravki more malo pomagajo, če ti telo ne uspe več prepoznavati, absorbirati enim to ponagaj prej, drugim kasneje, odvisno koliko tega gradnika imaš na rezervi. Največ ga poberejo ravno otroci, v

  • marko.b 10:10 08.april 2013.

    Z vsem spoštovanjem do nutricionistke, ampak trobite tisto, kar vas je sistem naučil. Naučil pa vas je narobe, zato da lahko zavajate ljudi in si ustvarjate večje dobičke in nič drugega.Še kako se strinjam z galaxy3. Še posebej so ...prikaži več škodljiva UHT mleka. Za v kanalizacijo. Največje žrtve, na žalost, so pa dojenčki in majhni otroci, ko jih neosveščeni starši posiljujejo z mlekom saj "vendar pravijo kako je zdravo". Potem so pa vsi sluzavi, kašljajo, imajo vneta grla in ušesa, sledijo pa antibiotiki, ki so zgodba zase (spet so bo našel kdo iz sistema, ki jih bo zagovarjal kako so koristni). Treba je pa samo nehati konzumirati mlečne izdelke, če pa že, namesto antibiotikov n.pr. koloidno srebro, ampak sako 14ppm.Sicer pa se v vse to lahko prepriča vsak sam, tako, da si prebere knjigo Kitajska študija. Tam boste šele lahko videli s čem vas pita prehrambena industrija in kako vam izpira možgane.Vsem vse dobro

  • stela 10:06 08.april 2013.

    Hm, kaj pa če tvoja familja ne prenaša mleka in bi moral vi na pregled?? Ker, moja familja pa lahko pije mleko ne glede na mlekarno oz proizvajalca, pam nič ni.Ne gre kar posploševat....