Svet
397 ogledov

Resno opozorilo pred jedrskim konfliktom

 USS Carl Vinson Profimedias
Kitajska je posvarila pred "konfliktom, ki bi lahko izbruhnil vsak trenutek", medtem ko se napetosti v zvezi s Severno Korejo stopnjujejo.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je dejal, da v primeru vojne ne bi bilo zmagovalca. Komentar je izrekel po tem, ko so ZDA izrazile skrb zaradi razvoja jedrskega orožja v Severni Koreji ter premikom ameriške letalonosilke.

Wang je opozoril, da bi morali biti obe strani zelo pazljivi v zvezi z nastalo situacijo: "Pozivamo vse strani, da se vzdržijo izzivanja in groženj, bodisi z besedami bodisi akcijami, in ne dovolijo, da bi situacija prišla na nepovratno točko in postala neobvladljiva."

Stopnjevanje napetosti

Severnokorejska vojska je sporočila, da bo "neusmiljeno" odgovorila na vsako provokacijo ZDA. V zadnjem času so se napetosti glede severnokorejskega jedrskega programa še dodatno zaostrile.

V izjavi, ki omenja tudi napad ZDA na sirsko vojaško letališče, so zapisali, da je ameriški predsednik "vstopil na pot odrte grožnje in izsiljevanja Severne Koreje". "Bližje kot pridejo tako velike tarče, kot je letalonosilka z jedrskim orožjem, večji bo učinek neusmiljenih napadov," so poudarili v Pjongjangu.

Severnokorejska vojska je tudi sporočila, da bodo ameriške vojaške baze v Južni Koreji in "tudi sedež zla, kot je (južnokorejska predsedniška) Modra hiša, zmlete v prah v nekaj minutah".

Trump bi enostransko ukrepal

Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat opozoril, da so ZDA pripravljene enostransko ukrepati proti Pjongjangu, če Kitajski ne bo uspelo omejiti severnokorejskega jedrskega programa. Neimenovani svetovalec Bele hiše za zunanjo politiko je danes tudi potrdil, da ZDA ocenjujejo vojaške opcije v odgovor na severnokorejski program orožja. Kot je dodal, menijo, da je samo vprašanje, "kdaj" in ne "ali" bo Pjongjang izvedel nov provokativen preizkus.

Ta teden so pojavile domneve, da bi severnokorejski režim lahko nov, šesti jedrski poskus izvedel v soboto, ko v Severni Koreji praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Pjongjang je tuje novinarje že opozoril, naj se pripravijo na "velik in pomemben dogodek".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • MihaPu 20:56 15.april 2017.

    Bravo Zmago, to je tisto kar sem želel povedati tem debilom, ki tako navijajo za Ameriko in da Amerika "ščiti božje otroke". Videli smo v teh stotih letih koliko vojn so zanetili in pobili "božjih otrok" zaradi njihovih laži in ...prikaži več kapitalizma ter nesramne arogantne politike. Sami se imajo za REŠITELJE, medtem ko so za cel svet prav oni SATANISTI, ki morajo prvo počistiti pred svojim pragom.

  • Zmago 11:09 15.april 2017.

    Saj to je, branit se ne smeš in po svoje skrbet za red v državi !! pred požrešnimi bankirji, oderuhi, manipulanti, medijskimi lažnivci, vojnimi hujskači,....In ja, spet so se zionistični "siromaki" zmotili in v Siriji napačne raketirali ??? Tiste, ...prikaži več ki se borijo proti (njihovim) ISIS borcih. Torej se nazorno vidi, komu dejansko pomagajo, samo da zrušijo Asada.http://www.jewworldorder.org/In ja, le kako ravnajo v Ameriki z ljudmi, pa smrtne kazni,....... celo skrbi jih kako bi par injekcij uporabili, da jim ne bi potekel rok trajanja.....http://www.zurnal24.si/sedem-ljudi-bodo-usmrtili-ker-bo-injekcijam-potekel-rok-clanek-288741

  • Zmago 10:40 15.april 2017.

    Točno, ve se, kdo nadzoruje medije !! Vse to nenehno hujskanje ne vodi nikamor !!https://www.youtube.com/results?search_query=who+controls+the+media