Avto
687 ogledov

E-vozilom ponujajo domače parkirišče, brezplačno elektriko in še kavo

BMW i3 Anže Petkovšek
Električne avtomobile lahko, večinoma brezplačno, polnite tudi v restavracijah in pri zasebnikih. Ponekod vam ob tem zastonj ponudijo še kavo. Seznam tovrstnih ponudnikov, ki jih je vedno več, nejdete na spletni strani plugshare.

"Nekaj lastnikov vozil polni baterijo vozila pri meni. Pravijo, da sem edini v teh koncih, ki to ponujam. Zaenkrat je pet takih strank," nam je razložil Rafko Rihtaršič iz Škofje Loke, sicer tudi sam lastnik električnega štirikolesnik, ki si ga je kupil z namenom poceni prevoza v službo.

Polnjenje baterij vozil omogoča na domači hišni vtičnici na svojem dvorišču, energijo za polnjenje pa pridobiva iz lastnih solarnih panelov. Njegova storitev je brezplačna, s tem, da električna vozila parkirajo na njegovem parkirišču pa nima težav. "Vendar pa me morejo pred polnjenjem poklicati," pravi Rihtaršič, ki je le eden izmed več deset ponudnikov, ki ponujajo elektriko za polnjenje električnih vozil.

Najdemo jih tudi v tako odročnih koncih, kot je Kal nad Kanalom. Vozilo je možno polniti tudi v Ambrožu pod Krvavcem, če imate električni avto in bi radi planinarili, ali pa v vasici Pišeče, kjer vam lastnik pozimi električni avto pospravi celo v garažo, "da mu je toplo."

Renault zoe | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večina ne zahteva plačila

Seznam se sproti dopolnjuje tudi zahvaljujoč društvu DEVS, v katerega so včlanjeni lastniki električnih vozil. "Že pred leti smo na DEVS vpeljali rubriko “električnim vozilom prijazne gostilne”, kjer smo označili gostilne in ostale turistične objekte (npr. zdravilišča, hoteli, kampi…), ki omogočajo obiskovalcem polnjenje električnih vozil," pravi Simon Čretnik, predsednik društva.

Polnjenje na tovrstnih mestih poteka bodisi preko vgrajene polnilne postaje ali običajne vtičnice. Uporabniki električnih vozil z veseljem obiščejo takšne ponudnike, pravi Čretnik, saj imajo avtomatsko prednost pred ostalimi ponudniki, ki te storitve polnjenja še nimajo na voljo. "Ponekod so storitve polnjenja vključene v osnovno ponudbo in ne zahtevajo dodatnih plačil (večina je takšnih ponudnikov), v nekaterih primerih pa se storitev polnjenja tudi zaračuna," še pojasnjuje Čretnik. Zgodi pa se, da ponekod brezplačno ponudijo tudi kavo.

Tesla Motors v posel s slovenskimi restavracijami?

S seznama ponudnikov smo poklicali tudi v restavracijo Rizibizi v Portorožu. Vodja kuhinje in direktor restavracije Tomaž Bevčič je pojasnil, da se polnjenja baterije električnega vozila pri njih ne poslužuje prakitčno nihče, v prvi vrsti pa so to omogočili, ker je tam vozilo polnil nek njihov partner. Bevčič pravi, da je nakup polnilnega stolpa za njih predrag, polnjenje na klasični vtičnici pa zamudno. A dodajo, da so dobili klic iz Tesle Motors. "Pokazali so zanimanje, da bi v Sloveniji v sklopu mednarodnega projekta postavili vrsto hitrih elektirčnih polnilnic. Pokrili bi vse restavracije v društvu JRE. Takih restavracij je v Sloveniji 13," pravi Bevčič in dodaja, da gostinci v električnih vozilih vsekakor vidijo priložnost. Pravi ,da bo v bodoče trend, da bodo gostom ponujali polnilna mesta za vozila. Vendar pa je trenutno teh vozil še malo, njihovi gosti pa zdakj po večini pridejo v gostilno brez vozila, s taksijem, da lahko še kaj popijejo.

Super polnilnica Tesla | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Zamisel o mreži poceni polnilnic

Ovira za gostince je torej cena polnilnih stoplov. Rešitev nam je na dlani ponudil Teo Bunta. iz zavoda Zadihaj. Razvili so aplikacijo, ki ponuja nizkocenovno rešitev za polnjenje električnih vozil, mopedov ali koles. Bunta bi škatle, ki bi omogočili polnjenje baterij, množično postavil na vseh koncih mesta, in sicer na frekventnih mestih, pri frizerjih, gostilnah ... "Vsak, ki bi želel, bi lahko škatlo namestil na steno. Lahko bi bile na vseh vogalih. Tisti, ki bi se oglasil na kavi ali pri frizerju, ali kjerkoli drugje na svoji poti, bi tako za kratek čas, bodisi pol ure ali eno uro, polnil baterijo vozila. To bi pomenilo, da bi bila baterija več ali manj vseskozi polna," razloži Bunta, ki pravi, da bi lahko taka polnilna postaja stala 300 evrov.

"Poskušamo razviti princip splošno dostopne energije, ki je pogoj, da bo elektormobilnost dovolj razvita. Na ta način niti ne bi potrebovali javnih polnilnic," še pravi sogovornik.

Komentarjev 8
  • vzev 22:57 11.september 2016.

    Ne ne delam popolnoma nič od naštetega. Narodnjakov ne poslušam, prav tako ne poslušam jugo glasbe. Sam nisem ljubitelj raznih predelav, kupim si pa vedno avto bolj športnega videza, toda mora priti tak tudi že iz tovarne. Da bi pa ...prikaži več imel pod pokrovom 1 liter mi pa na pamet ne pride. Nikoli se ne bom kupil avta z manj kot 150 konji. Sam pač uživam, da da avto kaj zvoka od sebe.

  • JONIJONI 20:53 11.september 2016.

    Ti si še eden, ki da dol zadnji lonec, samo, da ropota. Pa četudi je pod pokrovom samo liter. Sigurno so tu še spojlerji, temne šipe, okna dol in hreščanje narodnjakov.

  • vzev 15:00 11.september 2016.

    Užitek pač ni samo navor in pospešek.