Slovenija
65 ogledov

Rezanje Zoisovih štipendij

Študentski protesti Boštjan Tacol
Vlada. Povprečna štipendija 200 evrov, nekaterim jo zmanjšujejo za četrtino.

Varčevanje. Vlada z zakonom za uravnoteženje javnih financ predlaga ukinitev dodatka na dohodek Zoisovim štipendistom. S tem bodo privarčevali slabega pol milijona evrov na leto. Štipendistom bodo vzeli od 20 do 55 evrov.

Državne niso za vse

Osnovna Zoisova štipendija, ki je namenjena nadarjenim učencem, za dijake znaša 66, za študente pa 101 evro. K temu se prištevajo različni dodatki, tako da povprečne štipendije znašajo 200 evrov oziroma 149 za dijake in 248 za študente. Vlada pravi, da lahko štipendisti z nizkimi dohodki namesto Zoisove zaprosijo za državno štipendijo, ki je višja. A pri teh se upošteva premoženjski cenzus, zato ni gotovo, da bodo vsi, ki se jim zniža Zoisova štipendija, lahko pridobili državno.

Delati več za isti denar

Vlada bo dvignila koncesije za študentsko delo in zmanjšala del, ki je namenjen Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Razlika bo šla za štipendije. V Šosu opozarjajo, da že zdaj štipendije prejema premalo študentov, “povprečna štipendija pa je mnogo nižja od stroškov v času študija”. Nižanju sredstev niso naklonjeni. Menijo, da več sredstev od študentskega dela ne pomeni nujno več štipendij. Lahko pa vodi v “nižanje urnih postavk, saj bodo delodajalci breme višje obdavčitve verjetno prenesli na študente, ki bodo morali za enak zaslužek delati več”.

Komentarjev 2
  • MK 08:27 23.april 2012.

    ej, ta komentar je bil napisan pod novico Maribora, kaj pa vi Žurnalovci počnete na svoji spletni stran? Ste malo zašuštrali? Zdaj pa premaknite sami.

  • MK 08:22 23.april 2012.

    Všeč mi je slovenska pesem v slačilnici ne pa razne "Večeras je naša fešta in podobni balkanizmi" v slačilnicah moštev Domžal, Olimpije...Bravo Maribor, res si institucija in to slovenska!