Slovenija
55 ogledov

Delni rezultati referenduma o zakonski zvezi: večina proti

referendum Anže Petkovšek
Novela zakona o zakonski zvezi na referendumu zavrnjena.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je referendumu zavrnjena. Po  delnih neuradnih izidih za zakon glasovalo slabih 36,5 odstotkov, proti pa dobrih 63,5 odstotkov volivcev. 

Dosežen je tudi zavrnitveni kvorum za katerega so morali nasprotniki 343 tisoč glasov. Volilna udeležba je bila 36,18-odstotna. 

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih tako ne bo stopila v veljavo. Državni zbor pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Glasovanje po volilnih enotah | Avtor: DVK DVK
Ustavna presoja sedaj veljavne ureditve?

V primeru zavrnitve novele so sicer nekateri že napovedali ustavno presojo sedaj veljavne ureditve zaradi neenakopravnega položaja istospolnih parov.

Novela je namreč spreminjala definicijo zakonske zveze, ki tako ne bi bila več opredeljena kot z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene, ampak z zakonom urejena skupnost dveh oseb, torej bi jo lahko sklenili tudi istospolni pari. Ti bi tako dobili vse dolžnosti in pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, prav tako bi se na enak način kot raznospolne obravnavale tudi istospolne zunajzakonske skupnosti.

PREBERITE ŠE: 

Komentarjev 56
  • kapibara 08:00 21.december 2015.

    .. pa še iz podeželja NISMO..

  • kapibara 07:59 21.december 2015.

    Žal lahko dal SAMoO1 "+".. ti jih pa tu dam brezbroj:+++++++++++++++++ itd

  • miho 07:58 21.december 2015.

    Ves čas, od nastanka novele dalje, je bilo slišati samo, kako bo spol izginil in bomo samo še osebe - ne glede na spol. Nobenega izobraževanja in pojasnil v medijih, nič. V tujini imajo izobraževalne oddaje (npr. v Nemčiji na ...prikaži več ARD in ZDF Ratgeber). V Sloveniji nič. Žalostno to. Ni čudno, da je bilo več proti kot za, ko so pa ljudje mislili, da se spol ukinja.