Slovenija
49 ogledov

Ribe v šoku zaradi delfinov

Ribe v šoku zaradi delfinov
1/4
Marijan Močivnik
Obiskovalci. V zadnjem času med bazene ribogojnice redno zahajajo delfini.

"Delfini so zadnje leto redno pri nas. Pred kratkim smo opazovali par, ki se je 'ženil', prišla je samica z mladičem, več dni se je tukaj zadrževala skupina šestih delfinov ... Na srečo pa vsaj za zdaj nimamo takšnih izkušenj kot hrvaški kolegi, da bi nam delfini delali škodo," razlaga Lean Fonda, biolog in vodja edine morske ribogojnice pri nas.

Delfini raztrgali mreže

Na Cresu smo namreč v začetku tedna opazovali Mariborčana, ki je iz morja s trnkom kot po tekočem traku vlekel okoli 30-centimetrske brancine. Jata se je zadrževala v trajektnem pristanišču, šlo pa je za ribe, ki so ušle iz otoške ribogojnice, kjer so jim mreže raztrgali delfini in tuni, ki so hoteli priti do gojenih brancinov.

"Delfini k nam pridejo za jatami rib, ki se v rezervat umaknejo, ker je tukaj mir. Ribolov, glisiranje in sidranje so namreč prepovedani," dodaja Fonda. Obiskov pa dejansko niso veseli; brancini so namreč zaradi velikih rib – poleg delfinov v rezervat prihajajo med drugim lice – ves dan dejansko v šoku ter se celo v času hranjenja ne odzivajo na prihod osebja in ne priplavajo na površje bazenov. Potapljači se po vsakem obisku delfinov spustijo pod površje in pregledujejo, ali so poškodovali mreže. Ribogojnica se je povezala z Morigenosom, društvom za raziskovanje in varstvo delfinov v slovenskem morju, kjer si za zdaj ne znajo povsem natančno razložiti, kaj je začelo privabljati delfine na območje rezervata, saj ti dejansko ne poskušajo priti do rib v ribogojnih bazenih.

Ogledov niso načrtovali

Ribogojnica pa je sicer privlačna tudi za druge obiskovalce, saj prihajajo k njim na oglede radovedneži z vsega sveta. Iz bližnjih hotelov prihajajo predvsem gostje portoroškega hotela Kempinski, v katerem je – poleg restavracije JB v Ljubljani – edino mogoče dobiti tudi najdražje, kar devet let stare in do štiri kilograme težke brancine. Dodatna dejavnost vodenih ogledov se je razvila nenačrtovano, zaradi številnih klicev ljudi, da bi jih radi obiskali. Prvi so bili sicer Avstrijci, ki so prebrali članek o ribogojnici Fonda v Der Standardu.

Komentarjev 1
  • Presvetli 11:56 22.junij 2013.

    Ja zvedeli so,da bo Agrokor kupil Mercator,pa so prišli v šoping v nov nakupovalni center!!!