Slovenija
52 ogledov

Ribiški incident v Piranskem zalivu

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Žurnal24 main
V Piranskem zalivu je po dolgem času prišlo do novega ribiškega incidenta. Hrvaški policisti so slovenske ribiče obtožili, da lovijo v hrvaških teritorialnih vodah. Ribiči so poklicali slovenske policiste, hrvaški pa so se z območja umaknili.

Kot je poročala TV Slovenija, je posadka izolske barke Zlatoperka lovila kake štiri navtične milje globoko na odprtem morju med Savudrijo in Piranom. Ribičem se je nato približal čoln hrvaške pomorske policije in jim ukazal dvig mreže, češ da so v hrvaških teritorialnih vodah. Slovenski ribiči so zahtevo zavrnili in o dogajanju obvestili slovensko pomorsko policijo. Še pred prihodom slovenskih policistov je hrvaški policijski čoln območje zapustil, je poročala TV Slovenija.

Meja med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu ni določena in je predmet arbitraže o celotni meji med državama.

S sporazumom o arbitraži, ki sta ga sklenili novembra 2009, sta se državi tudi zavezali, da se bosta izogibali "vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča", slednje pa lahko odredi tudi kake "začasne ukrepe" za ohranitev sedanjega stanja, če to narekujejo okoliščine.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško je sicer trenutno v sklepni fazi. Po ustnih zagovorih obeh strani so zdaj na vrsti arbitri, da določijo potek meje med državama. Njihova odločitev naj bi bila znana prihodnje leto.

Komentarjev 1
  • Bedanc 09:07 18.september 2014.

    Tolk "špetirja" glede kozarca slane vode?