Šport
20 ogledov

Riblon veliki junak Alpe'd Hueza

Christophe Riblon EPA
Francoz Cristohpe Riblon je zmagovalec 18. etape dirke po Franciji. Lastnik rumene majice Christopher Froome je še poveč prednost v skupnem seštevku.

Francoski kolesarji so na jubilejni, 100. kolesarski dirki po Franciji končno dočakali svoj dan. Eno od dveh najtežjih etap, v kateri so kolesarji kar dvakrat morali premagati sloviti vzpon na Alpe'd Huez, kjer je bil tudi cilj 18. etape, je po pobegu in fantastični predstavi v zadnjih petih kilometrih dobil kolesar ekipe AG2r Christophe Riblon.

Domači adut, ki je poskrbel za prvo francosko zmago na letošnji dirki, je v zadnjih kilometrih dohitel in prehitel do takrat vodilnega Američana Teyaja Van Garderena, ki je na koncu zaostal 59 sekund. Tretje mesto je zasedel Italijan Moreno Moser.

Med sedmimi ubežniki

Domači kolesarski navdušenci so počasi obupavali nad svojimi kolesarji. Že dolgo se ni zgodilo, da domači specialisti za pobege do 18. etape nimajo etapne zmage. A tri etape pred koncem se vendarle lahko oddahnejo, za kar je poskrbel Riblon, ki je bil najboljši celo v prestižni etapi (nekateri so jo imeli za kraljevsko, drugi so kraljevsko označili etapo s ciljem na Mont Ventouxu).

Riblon je bil član skupine sedmih ubežnikov, ki se je hitro odločila za napad, imela pa že osem minut prednosti. Dolgo časa je sicer kazalo, da bo zmagal Van Garderen, ki ga ni zaustavila niti okvara kolesa, zaradi katere je moral kar nekaj časa čakati na pomoč, saj je hitro spet našel ritem, ujel in prehitel Riblona ter Moserja. A na zaključnem, nekaj več kot 13 kilometrov dolgem vzponu, ni zdržal in moral priznati premoč Riblonu.

"Še zdaj ne morem verjeti"

"Nisem verjel, da ga lahko ujamem. A iz ekipnega avta so me ves čas bodrili ter prepričevali, da bo Američan omagal. To se je res zgodilo, kar sem izkoristil. Še zdaj ne morem verjeti, da sem dobil prestižno etapo, da sem dvignil roki na Alpe d'Huezu. Ta vzpon sem po televiziji občudoval kot otrok. Že nekajkrat prej na dirki sem poskusil s pobegom, a naša ekipa je imela do zdaj vedno veliko smole. Danes pa se nam je vse vrnilo," je bil po uspehu navdušen Riblon, ki je na Touru etapo že dobil pred tremi leti, ko je bil najboljši v alpski preizkušnji s ciljem v Ax-Trois-Domainesu.

Vodilni v skupnem seštevku, Britanec Christopher Froome, je na sedmem mestu zaostal tri minute in 18 sekund, a čeprav ni ponovil nekaterih prejšnjih predstav (njegov moštveni kolega Richie Porte je bil videti precej bolj svež), je na cilj 172,5 kilometra dolge etape s šestimi kategoriziranimi vzponi prišel skoraj minuto pred prvim zasledovalcem, Špancem Albertom Contadorjem, tako da je skupno prednost pred njim povečal na pet minut in 11 sekund. Nekdanji zmagovalec si je na spustu s Col de Sarenna celo prevozil nekaj prednosti pred njim, a napad ni uspel.

Primanjkovalo mu je sladkorja

"Nisem bil pravi, še sreča, da sem imel ob sebi Richieja. Mislim, da mi je primanjkovalo sladkorja. Upam, da bom prišel k sebi, saj sta pred mano še dve zahtevni etapi," je na cilju dejal Froome, ki pa je lahko zadovoljen, da je še povečal prednost. Največji dobitnik etape je Kolumbijec Nairo Quintana, ki se je v skupnem seštevku prebil na tretje mesto, povsem pa se je približal tudi Contadorju.

"Čeprav sem spet ostal brez etapne zmage, sem zelo zadovoljen s predstavami. Vsekakor si želim na drugo mesto," je samozavesten Kolumbijec, ki se je v ekipi Movistarja od pomočnika Alejandra Valverdeja prelevil v kapetana, cenjenega pri vseh konkurentih.

Quintana na vzponih najboljši na dirki

"Nairo je na vzponih zagotovo najboljši kolesar na dirki," ga je pohvali Joaquim Rodríguez, specialist za vzpone, ki je lahko občutil moč Kolumbijca tudi v sprintu etape, v katerem sta se udarila za četrto mesto.

Za slovenskim predstavnikom Kristijanom Korenom je težak, a miren dan. Na koncu je zaostal dobrih 25 minut, uvrstil se je na 78. mesto, skupno pa je 94.

Dirka po Franciji, 18. etapa, rezultati:

1. Christophe Riblon (Fra/AG2r) 4:51:32
2. Teyaj Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) + 0:59
3. Moreno Moser (Ita/Cannondale) 1:37
4. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 2:12
5. Joaquim Rodríguez (Špa/Katjuša) 2:15
6. Richie Porte (VBr) 3:18
7. Christopher Froome (VBr) isti čas
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 3:22
9. Mikel Nieve (Špa/Euskaltel-Euskadi) 4:15
10. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                         
11. Alberto Contador (Špa/Saxo Tinkoff) isti čas
12. Roman Kreuziger (Šeč/Saxo Tinkoff) 4:31
...
78. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 25:10
...

Skupni vrstni red:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 71:02:19   
2. Alberto Contador (Špa/Saxo-Tinkoff) + 5:11 
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 5:32  
4. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 5:44
5. Joaquim Rodríguez (Špa/Katjuša) 5:58   
6. Bauke Mollema (Niz/Belkin) 8:58   
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 9:33
8. Michael Rogers (Avs/Saxo Tinkoff) 14:26 
9. Michał Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step) 14:38   
10. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 14:39
...
94. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 2:15:26
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.