Šport > Nogomet
86 ogledov

Riera: Borili se bomo z najmočnejšimi

Albert Riera Katarina Ponjavić
"Sem sem prišel, da bi bil le še en igralec več, da igram tam, kjer ekipa potrebuje," je po včerajšnji zmagi v Stožicah (0:2) pojasnil novinec v dresu Zavrča Albert Riera.

"Osebno se počutim dobro, fizično še nisem pripravljen za 90 minut, govorila sva s trenerjem in odločila, da pridem v igro v drugem polčasu," je po zmagi nad Olimpijo in prihodu iz slačilnice zbranim novinarjem po debitantskih 29 minutah na slovenskih prvoligaških zelenicah dobre volje razlagal Albert Riera.

33-letnik je očitno zelo željan nogometne žoge, saj se je začel ogrevati že 45 minut pred pričetkom dvoboja, trener Slavko Matić pa mu je namenil priložnost v končnici dvoboja, ko je s svojimi izkušnjami pomagal Zavrču pri ohranitvi vodstva z dvema zadetkoma prednost.

"Tudi na splošno se počutim dobro. Že ko sem prišel prejšnji teden sem rekel, da je to kakovostna ekipa. V nogometu moraš biti pripravljen, stoodstoten in nato verjeti. Lahko ste videli, da so naši igralci dobri in to so pokazali na zadnjih tekmah proti Mariboru in danes proti Olimpiji. Vidi se, da so dobri, lahko jim uspejo lepe reči. Fizična pripravljenost je v nogometu zelo pomembna," je pojasnil Španec, ki ni želel preveč razpredati o kakovosti slovenske klubske scene.

"Prezgodaj je še za pogovore o slovenskem nogometu. Olimpija je gotovo med boljšimi ekipami tukaj, toda lahko vidimo, da jo ekipa, ki igra kompaktno in kot celota, ekipa, ki je močna, lahko premaga. Govorimo o tem, da je zelo pomembno, da ne prejemamo veliko golov. To je naše izhodišče, ostajamo močni in delamo na tem. Bo še čas, da vam bom povedal kaj o drugih ekipah. Vesel sem za fante, o njih imam le lepe besede, a lahko se je motivirati proti Mariboru in Olimpiji. Zdaj je trenutek, ko moramo vsi ostati zbrani."

Bivši član Mallorce, Bordeauxa, Espanyola, Manchester Cityja, Liverpoola, Galatasaraya, Watforda in Udineseja pričakovano ni v vrhunski formi, tako da ga v prihodnji tednih čaka kar nekaj dela na izboljšanju fizične pripravljenosti: "Nisem stroj, zato težko rečem, koliko časa bom potreboval, da bom povsem pripravljen. Res je, da so minili skoraj trije meseci od moje zadnje tekme za Mallorco, zato bom gotovo potreboval nekaj tednov, da bom stoodstoten. A ne poznam načina, na katerega bi se pripravil, ki ne bi vključeval igranja. Želim si igrati in trenirati, opraviti čim več treningov, na koncu pa bom s trenerjem odločil, kdaj bom igral. Sem sem prišel, da bi bil le še en igralec več, da igram tam, kjer ekipa potrebuje."

"Tokrat smo denimo vedeli, da bo Olimpija pritisnila zadnjih 20 minut, zato sem v igro prišel kot napadalec in skušal držati žogo. Na drugih tekmah bom morda prišel prav na krilu, toda bomo videli. Počutim se dobro zaradi kluba in fantov, še naprej jih bom pomagal potiskati in verjamem, da se bomo lahko borili z najmočnejšimi v državi."

Na vprašanje novinarjev o znanju slovenskega jezika, je Riera ponudil diplomatski odgovor: "Ponavadi se najprej naučiš najslabših besed ... Korak za korakom, še imam čas, želim se naučiti. Vedno sem rekel, da sem jaz tisti, ki se moram privaditi na državo in ne obratno. Skušal se bom prilagoditi čim hitreje, toda nogomet je povsod enak. Nogomet je nogomet in presenečen sem nad kakovostjo ekipe. Verjamem vanjo."

"Ne razmišljam še o prihodnosti, osredotočam se le na to leto. Ekipa je praktično nova, v nogometu je nemogoče nekaj storiti v nekaj mesecih ali enem letu. Skušamo se izboljševati vsak dan in potrebovali bomo čas. Prihaja veliko tekem, kakšno bomo izgubili, a nato ne smemo pasti. Vse je lepo, ko zmaguješ," je po lepi zmagi v Stožicah druženje z novinarji v garaži pod največjim slovenskim stadionom zaključil Riera.

Komentarjev 1