Svet
19 ogledov

Rimski policisti na silvestrovo množično "zboleli"

Italijanska policija. EPA
Kar 83 odstotkov policistov, ki bi na silvestrovo morali delati v Rimu, je sporočilo, da so nenadoma zboleli. Italijanski premier Matteo Renzi je besen.

Novo leto je na rimskih ulicah pričakalo pol milijona ljudi, med njimi pa je bilo kar 83 odstotkov manj policistov, kot bi jih moralo biti. Oblasti so na ulice napotile 1000 policistov, a jih je bilo občutno manj.

Velika večina jih je sporočila, da so zboleli, nekateri so prav na silvestrovo darovali kri, tretji pa so se izgovorili na nekakšne fizične težave. 

Premier napovedal spremembe

Italijanski premier Matteo Renzi je besen in je že napovedal spremembe pri zaposlovanju v javnem sektorju. Oblasti so vsem tistim, ki se niso pojavili v službi, zagrozile z disciplinskim postopkom. Župan Rima Ignazio Marino je na Facebooku napisal, da policistom ni uspelo pokvariti zabave, da pa bodo morali odgovarjati za svoje početje. 

Visok odstotek "bolnih" policistov bi lahko ogrozil javno varnost na enega od tistih večerov v letu, ko se na ulicah italijanske prestolnice zbere največ ljudi. Poveljnik rimske policije Raffaele Clemente je dejal, da je takšno početje ne le ogrozilo varnost ljudi, ampak tudi dobro ime policije. 

Predsednik sindikata policistov Stefano Giannini je zanikal obtožbe, da so leni. Kot je dejal, je odsotnost del spora zaradi plačila, pogojev v katerih delajo in premajhnega števila zaposlenih. "5.900 nas je, moralo pa bi nas biti 9.400. V takšnem številu ne moremo več zagovarjati 24-urne oskrbe vse dni v tednu," je prepričan Giannini.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:26 03.januar 2015.

    zaposlite policiste k delajo sam na take dni + večkrat ponoči na navadne dneve pa je. mislm res ful problem.