Avto
21 ogledov

Rinspeed pokazal prihodnost vožnje: avto z dronom

Rinspeed Ʃtos koncept
1/32
Rinspeed
Švicarsko podjetje Rinspeed, znano po predelavi vozil, je oktobra objavilo dve skici, s katerima so napovedali svetovno premiero novega avtomobila. Zdaj so koncept Ʃtos razkrili na spletu - gre za prikaz, kakšne možnosti odpira samodejna vožnja v prihodnosti.

Rinspeed bo premierno svoje vozilo javnosti pokazal na Sejmu zabavne elektronike CEC (Consumer Electronics Show), ki bo v Las Vegasu na sporedu med 6. in 9. januarjem 2016. Sejem je najbolj znan po proizvodih iz kategorije potrošniške elektronike in videoigric, s pojavom novih sistemov za povezljivost z mobilnimi napravami in avtonomno vožnjo, pa je zadnja leta vse tesneje v ameriški igralniški prestolnici prisotna tudi avtomobilska industrija.

Pogon znan, materiali visokotehnološki

Konceptno vozilo je zasnovano na hibridnem BMW i8 in prikazuje avtonomno vozilo z opcijo avtopilota in pripadajočega drona (letalnika), katerega mesto je na zadku vozila, ki je oblikovan kot pristajalna platforma.

Ʃtos je nasledil tudi vozne lastnosti BMW i8, kar pomeni, da ima hibridni pogon, bencinski motor in električni motor, s sistemsko močjo 266 kilovatov (362 KM). Zunanje posebnosti so ekskluzivna, 20-palčna kolesa z lahkimi črnimi aluminijastimi platišči borbet GTX. Steklena streha je narejena iz izjemno tankega in čvrstega hibridnega jekla "gorilla", ki ga uporabljajo za izdelavo pametnih telefonov. Potniška kabina je narejena iz ogljikovih vlaken, deli so spojeni s pomočjo lepljenja.

Osem zunanjih kamer, pomični volan

Največja tehnološka novost pri Rinspeedu je prostor zgrajen okoli voznika. Rinspeed tukaj ni iznašel revolucije, saj je po zgledu na mnoge druge proizvajalce, ki napovedujejo samovozeče modele, volan zasnoval tako, da se, ko voznik ne upravlja z vozilom, pomakne v armaturno ploščo, izboči pa se velik ukrivljen visokoresolucijski zaslon. No, zaslona – 21,5-palčna, sta kar dva, še pred sopotnikom, pred katerim je tudi velik predal - na primer za shranjevanje knjig. Voznik lahko z zabavno-informacijskim sistemom upravlja s pomočjo glasu, kretenj ali pa klasično s pritiskom na stikalo. Vozilo je opremljeno z osmimi zunanjimi kamerami, ki vozniku in potnikom ponujajo 360-stopinjski vpogled na okolico vozila.

Na zadku vozila je pristajalna platforma osvetljena z 12.000 led diodami, ki ustvarjajo različne grafične podobe, na njej pa vzleta in pristaja dron, ki služi za opozovanje prometa pred vozilom in zaznavanje morebitnih ovir na cesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.